Hjo ger 13 klimatlöften

Publicerad:
Redan för sju år sedan började kommunen värma vattnet i Guldkroksbadets bassänger med hjälp av solenergi. Vaktmästare Tommy Brage ses vid anläggningen på taket till omklädningsrummen. Foto: Lars-Ola Carlén

I arbetet för ett fossiloberoende samhälle år 2030 tar nu kommunerna, regionen och Länsstyrelsen nästa steg. Genom ett klimatlöfte lovar Hjo kommun att leva upp till 13 av 20 löften under nästa år.

Alla 49 kommuner i Västra Götaland har tillsammans med regionen och Länsstyrelsen kommit överens om att Västra Götaland ska vara en fossiloberoende region inom tio år.

Det innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med 80 procent från 1990 års nivå till 2030. Hittills har utsläppen minskat med cirka 15 procent, vilket betyder att takten måste ökas.

Genomförs nästa år

Kommunerna klimatlöften är en satsning där kommunerna själva får välja ut ett antal löften av en lista på 20 som man antar och som ska genomföras under 2021.

– Vi har valt ut 13 klimatlöften som vi ska arbeta med under 2021, berättar kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).

Överlämnas digitalt

Lanseringen av kommunernas klimatlöften kommer att ske genom att kommunstyrelsens ordförande från varje kommun överlämnar en lista med de antagna klimatlöftena till landshövding Anders Danielsson och regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson.

– Tanken var att vi skulle ha setts vid en gemensam samling i Vara konserthus i mitten av december, men på grund av coronan får det ske digitalt via en bild där jag håller upp listan från Hjo med de 13 punkterna, berättar Catrin Hulmarker.

De 13 klimatlöften Hjo har skrivit under innebär att kommunen ska använda en klimatstyrd resepolicy, nya personbilar ska vara miljöbilar och att krav ställs i upphandlingar för transportdelen.

Vidare ska inköpen av fossilbaserade engångsprodukter minska och inköpens klimatpåverkan ska analyseras.

Uttjänta möbler, som här de gamla biostolarna på Park, får ny användning hemma hos Hjobor, bland andra Magnus Bernspång.
Uttjänta möbler, som här de gamla biostolarna på Park, får ny användning hemma hos Hjobor, bland andra Magnus Bernspång. Foto: Marita Sjöquist

Möbler ska återanvändas, matsvinnet mätas och klimatpåverkan på maten ska beräknas.

Kommunen ska göra investeringar för energieffektiviseringar och producera egen solel, samt ha hundra procent förnybar el i sina elavtal.

Slutligen lovar kommunen att finansiera minst en investering med grön obligation och ska ordna med aktiviteter om klimat som riktar sig till allmänheten.

Artikeltaggar

Anders DanielssonCatrin HulmarkerEkonomiHjoHjo kommunJohnny MagnussonLänsstyrelsenNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare