Hoppa till huvudinnehållet

Närhälsan planerar för vaccinering

Publicerad:
Reporter Anneli Malm
Anneli Malm
anneli.malm@sla.se
Planeringen för den kommande vaccineringen mot covid-19 pågår. Susanne Lidén, primärvårdschef för Närhälsan säger att de kommer att lösa det på ett bra sätt. Arkivbild.
Planeringen för den kommande vaccineringen mot covid-19 pågår. Susanne Lidén, primärvårdschef för Närhälsan säger att de kommer att lösa det på ett bra sätt. Arkivbild. Foto: Anna Warner

Planering pågår för den kommande vaccineringen mot covid-19. Först ut är äldre och de som tillhör en riskgrupp.

– Folk ska inte vara oroliga, vi kommer att lösa det, säger primärvårdschefen Susanne Lidén.

Västra Götalandsregionen har tidigare meddelat att det kan finnas vaccin mot covid-19 i januari och nu pågår förberedelserna för att organisera vaccinationen på ett säkert sätt.

Planering klar

– Cheferna i mitt område, östra Skaraborg, har ett uppdrag att ha en planering klar till den 17 december, säger Susanne Lidén primärvårdschef Närhälsan i Skövde, Tibro, Hjo, Karlsborg, Tidaholm och Falköping.

Det är personer som är 70+ och patienter som är i en riskgrupp som kommer bli de första att få vaccinet. Vårdcentralerna gör en inventering över hur många de är.

– Det är så vi ser hur stor volym som varje vårdcentral har att hantera för det är avhängt av hur vi ska lägga upp det. Vi har naturligtvis en liten indikation för det är nästa samma kategorier som influensavaccinerar sig.

Goda erfarenheter

Susanne Lidén tror att den första omgången vaccinationer för äldre och personer i riskgrupper kommer gå bra utifrån erfarenheterna med säsongsinfluensan.

– Det blir mer sen när allmänheten ska vaccinera sig framåt sommaren. Då blir det helt andra logistiska flöden som vi måste ha.

Två doser?

Än är inget startdatum klart eller vilken typ av vaccin, det kan bli ett vaccin som ska ges i två doser med tre till fyra veckors mellanrum.

I Skövde kan förmodligen vaccinationen ske på samma sätt som för säsongsinfluensan, i Gustaf E:s tidigare lokal på Mariesjö.

– Vi har goda erfarenheter från årets säsongsinfluensavaccination där vi har använt oss av externa lokaler med gott om plats och med en ingång och en utgång så folk inte behöver mötas och trängas, säger Susanne Lidén och tillägger:

– Folk ska inte behöva vara oroliga, vi kommer att lösa det. Vi har en god samverkan med kommunen och de vaccinerar de på sina boenden och de som omfattas av kommunala hälso- och sjukvårdsinsatser.

Artikeltaggar

NärhälsanSkaraborgSkövdeVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.