Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtad boulehall

Publicerad:
Tommy Elf och Johnny Påhlsson provspelar de nya inomhusbanorna som Sällskapet Boule anlagt i en fabrikslokal på industriområdet.
Tommy Elf och Johnny Påhlsson provspelar de nya inomhusbanorna som Sällskapet Boule anlagt i en fabrikslokal på industriområdet. Foto: Lars-Ola Carlén

Äntligen! Hjo får nu sin egen inomhushall för boulespel. En efterlängtad arena som ger medlemmarna i Sällskapet Boule möjlighet att utöva sin sport året runt. Åtta banor och cafeteria ryms i lokalen på industriområdet som har iordningställts av medlemmarna och kommer att invigas under nästa år när coronapandemin dämpat sig.

– Vi har letat lämplig lokal sedan 1991. Alla andra orter runt om som Tibro, Skövde, Karlsborg, Tidaholm, Lidköping, Skara, Istrum, ja alla har möjlighet att spela boule både inom- och utomhus. Hjo har saknat det fram tills nu. Nu får vi en egen boulehall och vi är jätteglada, säger medlemmarna i sällskapet som samlats för att visa upp och berätta om satsningen för Hjo Tidning.

Hjo får en inomhusarena för boulespel med åtta banor i en tidigare industrilokal på Nolängsgatan, mitt emot Hjo Bryggeri. Klas Johansson och Lars Holm provspelar de nyanlagda banorna.
Hjo får en inomhusarena för boulespel med åtta banor i en tidigare industrilokal på Nolängsgatan, mitt emot Hjo Bryggeri. Klas Johansson och Lars Holm provspelar de nyanlagda banorna. Foto: Lars-Ola Carlén

Ordförande Bengt-Göran "Benka" Karlsson har varit drivande och till sin hjälp har han haft många medlemmar, som ställt upp och jobbat på olika sätt.

– Det är 32 av våra 55 medlemmar som har medverkat praktiskt för att få till boulehallen, det motsvarar 62 procent av medlemskåren. Vi har även haft fint samarbete med kommunen och fastighetsägaren Carpmans, berättar Benka.

70 ton stenmjöl

För att få till boulebanorna i den tidigare industrilokalen på Nolängsgatan, mitt emot Hjo Bryggeri, har det bland annat fraktats dit och lagts ut 70 ton stenmjöl på det tidigare fabriksgolvet. Väggar har fräschats upp och ett 90 kvadratmeter stort golv har anlagts intill de åtta banorna.

– Vi väntar på möbler som ska komma nu under mellandagar, berättar Benka.

Birgitta Ahlner, Marita Påhlsson och Bitte Carlsen diskuterar hur köket bäst planeras för framtida serveringsverksamhet.
Birgitta Ahlner, Marita Påhlsson och Bitte Carlsen diskuterar hur köket bäst planeras för framtida serveringsverksamhet. Foto: Lars-Ola Carlén

I en annan del av lokalen finns kök, toalett och serveringsutrymmen.

– Här inne ska vi bre smörgåsar och koka kaffe som vi sedan serverar till boulespelarna, berättar Birgitta Ahlner, Bitte Carlsen och Marita Påhlsson, som planerar för hur köksregionen ska fixas till på bästa sätt.

– Här ska vi ha en bänk och sedan ska vi sätta upp gardiner. Det kommer bli så fint, säger trion, som brukar vara med och ordna fikat även på Almedal där klubbens utomhusbanor finns.

Spelar parvis

På två av de åtta banorna provspelar kvartetten Tommy Elf, Johnny Påhlsson, Klas Johansson och Lars Holm. I coronatider blir det bara spel parvis på två banor åt gången.

Klas Johansson och Lars Holm är veteraner som boulespelare.
Klas Johansson och Lars Holm är veteraner som boulespelare. Foto: Lars-Ola Carlén

Det här har vi väntat på länge. Det blir jättebra. Tidigare har vi varit tvungna att åka till Skövde eller Karlsborg för att spela inomhus. Nu kan vi träna på hemmaplan en eller ett par gånger i veckan året om.

Lars Holm började spela boule när han blev pensionär och det är inget han ångrar:

Jag har nog spelat varje vecka i 20 år. Det är ett bra sätt att hålla igång under lättsamma former, man träffar folk och får många kompisar, säger Lars Holm och Klas Johansson nickar instämmande.

Dags att sätta poäng!
Dags att sätta poäng! Foto: Lars-Ola Carlén

Med den nya inomhushallen öppnar sig nya möjligheter för boulesällskapet.

Nu kan vi bedriva verksamhet året runt och det kan säkert locka nya spelare, resonerar Benka.

Tommy Elf och Johnny Påhlsson mäter vem som kom närmast lillen.
Tommy Elf och Johnny Påhlsson mäter vem som kom närmast lillen. Foto: Lars-Ola Carlén

När pandemin har lagt sig kommer Hjoborna ha möjlighet att komma och testa på.

– Kanske vi även kan locka skolungdomar, nu när det finns mer möjligheter att spela, säger Birgitta Ahlner.

Började i stadsparken

Sällskapet Boule i Hjo bildades 1984 och hade den i bygden välkände doktor Ebbe Linder som sin förste ordförande. Han avlöstes av Göran Thörnqvist i fem år, men längst har Kjell-Arne Green varit ordförande med över 20 år på posten.

Kjell-Åke Borchgrevink, Marianne Johansson, Bengt-Göran "Benka" Karlsson och Sven Stoltz gläds över den nya lokalen och visar stolt upp priser från tidigare tävlingar.
Kjell-Åke Borchgrevink, Marianne Johansson, Bengt-Göran "Benka" Karlsson och Sven Stoltz gläds över den nya lokalen och visar stolt upp priser från tidigare tävlingar. Foto: Lars-Ola Carlén

– Till en början spelades det boule i Stadsparken och senare anlades banor på Almedal. Det har även spelats på gamla ishockeybanan vid Guldkroksvallen och på banor där Lars i Knäpplans väg går idag vid tennishallen. När vägen byggdes anlade kommunen de nuvarande banorna på Almedal. Ett tag spelades det även inne i kommunens grusförråd, men eftersom det var salt i gruset rostade kloten. Nu har vi fått vår efterlängtade inomhushall och även om det känns nervöst med ekonomin i coronatid så ser vi fram emot att kunna inviga lokalen så snart coronan lagt sig, säger Benka.

Artikeltaggar

BouleHjoNyheterSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.