Hoppa till huvudinnehållet

Munskydd rekommenderas till patienter och besökare i all vård

Publicerad:
Från och med i dag rekommenderas alla patienter och besökare i vårdlokaler i Västra Götalandsregionen, att bära munskydd.
Från och med i dag rekommenderas alla patienter och besökare i vårdlokaler i Västra Götalandsregionen, att bära munskydd.

Inte bara personal utan även patienter och besökare bör använda munskydd i vårdlokaler i Västra Götalandsregionen. Rådet införs successivt från den 7 januari och följer Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer.

Under besöket på vårdcentral, i väntrummet hos tandläkaren, på akuten, hos sjukgymnasten... Ja, i alla utrymmen där vård- och omsorgspersonal möter besökare och patienter bör munskydd användas enligt Västra Götalandsregionens nya rekommendationer som kom ut under torsdagen.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens uppdaterade råd och andemeningen är att göra en extra åtgärd mot smittspridning. I första hand handlar det om personer som ännu inte har fått några symptom, men kanske bär på viruset, säger Ingemar Qvarfordt, hygienläkare och medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen.

För att skydda varandra bör personal, besökare och patienter använda munskydd när de är i vårdlokaler där fler än en person vistas samtidigt. Rekommendationen införs successivt inom hela Västra Götalandsregionen från den 7 januari.

Folkhälsomyndigheten har inte specificerat vad en "vårdlokal" innebär, men Ingemar Qvarfordt menar att det är alla lokaler där vård- och omsorgspersonal möter besökare och patienter och där det är svårt att hålla avstånd.

Munskydd kommer att delas ut till alla som behöver besöka, vårdas eller arbeta i lokaler för vård och omsorg. Det kommer bara lämnas ut ett munskydd åt gången för att minska risken att de förorenas.

Barn och ungdomar under 16 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd undantas.

Att rekommendationen om generell användning av munskydd införs betyder inte att Västra Götalandsregionen lättar på andra rekommendationer rörande covid-19.

Vårdgivarna i Västra Götalandsregionen har möjlighet att anpassa rekommendationen med lokala rutiner för sina respektive verksamheter.

Artikeltaggar

AlpintCoronavirusetVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.