Hoppa till huvudinnehållet

Packardklubben firar 50 år i Hjo

Publicerad:
En Packard från 1937 vid den Motorhistoriska dagen på Skansen i Stockholm. I början av juli firar Packardklubben 50 år med möte i Hjo.
En Packard från 1937 vid den Motorhistoriska dagen på Skansen i Stockholm. I början av juli firar Packardklubben 50 år med möte i Hjo. Foto: Mats Andersson / TT

I sommar vankas det flera bilträffar i Hjo. Bland annat har Nordic Packard Owners Club förlagt sitt jubileumsmöte till Hjo då klubben firar 50 år. Ett hundratal medlemmar och mellan 30 och 40 bilar av märket Packard väntas sluta upp till mötet på hotell Bellevue under veckoslutet 1-4 juli.

Packardklubben är som namnet anger en klubb för personer som äger eller är intresserade av bilar och motorer av märket Packard.

Klubben bildades 1971 och firar således 50 år under 2021. Med över 400 Packards och 350 medlemmar är Nordic Packard Owners Club den största klubben i Europa och den näst största i världen.

Klubben har medlemmar från de nordiska länderna utom Island och de fyra länderna byts om att arrangera det årliga Packardmötet. I år är det Sveriges tur och den svenska arbetsgruppen har valt att förlägga 50-årsjubileumsmötet till Hjo och hotell Bellevue.

Under veckoslutet 1–4 juli beräknas hundra medlemmar komma i mellan 30 och 40 Packardbilar från Europa daterade från tidiga 20-talet fram till mitten av 50-talet.

Under torsdagen anländer deltagarna och får bekanta sig med trästaden under en färd med LokHjomotivet. Det blir ett besök på Bisonfarmen i Gate och på lördagen blir det förutom årsmöte ett besök på brandmuseet i Tibro. Dagen avslutas med festmiddag då bilarna står parkerade utanför hotellet.

Packard som tillverkades åren 1899-1958 anses vara en av världens bästa och förnämsta bilar.

– Det var status att äga en Packard och märket förekom ofta i de flesta kungars och presidenters garage, men även hos samhällets toppar samt dåtidens filmstjärnor. Också inom polis och brandförsvar användes Packard, berättar Raoul af Forselles i den svenska arbetsgruppen.

I början tillverkade bröderna Packard bilarna i hemstaden Warren, Ohio, men verksamheten flyttade efter några år till Detroit.

Under de två världskrigen tillverkade Packard flyg- och marinmotorer, men efter andra världskriget gick det allt mer knackigt ekonomiskt och företaget gick i konkurs 1958, efter att under några år ha varit sammanslaget med Studebaker.

Artikeltaggar

BellevueHjoMotorNyheter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.