Hoppa till huvudinnehållet

Osäkert smittläge i regionen

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och Kristine Rygge, vaccinsamordnare, redogjorde för coronaläget i Västra Götaland under en presskonferens på onsdagen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och Kristine Rygge, vaccinsamordnare, redogjorde för coronaläget i Västra Götaland under en presskonferens på onsdagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Vi är i ett väldigt osäkert läge då vi inte vet om fallen kommer att öka ytterligare eller minska. Det är jätteviktigt att vi håller ut ett tag till.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, betonade allvaret på onsdagens presskonferen om senaste läget kring covid-19.

Under vecka 1, 4-10 januari, testades 6 836 personer positivt för covid-19 i Västra Götaland. Det är 17 procent färre än under veckan före. Men av detta är det för tidigt att dra några slutsatser eftersom helgledigheterna kring jul och nyår också innebar färre tester.

Av alla som testades förra veckan, många med vanliga förkylningssymptom, var 20 procent smittade av covid-19. Det visar att samhällsspridningen fortfarande är stor.

– Eftersom vi haft en väldigt stor samhällsspridning så har vi också fått in väldigt många nya fall på våra äldreboenden och vi har också fått en hel del utbrott där, förklarade Thomas Wahlberg.

När många äldre drabbas så stiger också dödstalen. Thomas Wahlberg presenterade en dyster rekordsiffra för vecka 51 då 104 personer dog i sviterna av covid-19, högsta siffran under hela 2020.

Högt tryck i vården

Den stora smittspridningen syns också i sjukhussiffrorna som är på fortsatt mycket höga nivåer.

– Vi är glada för att det syns en avmattning, men vi kan ändå ännu inte säga att vi nått en platå. Vi har fortsatt ett väldigt ansträngt läge i vården, förklarade hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström på presskonferensen.

Thomas Wahlberg betonade vikten av att hålla ut eftersom smittläget efter jul- och nyårshelgen är väldigt osäker.

– Men det här är inget som kommer att pågå hur länge som helst. Nu är vaccinet här och det är viktigt att vi ger oss till tåls och kämpar ordentligt ett tag till.

Vaccin på gång

Under onsdagen började Västra Götalandsregionen att fördela ut vaccindoser till kommunal vård- och omsorgspersonal och till regionernas vårdpersonal som ingår i fas 1, till exempel personal inom intensivvård och akutmottagning.

I fas 2 ingår den andra dosen till grupperna i fas 1. Parallellt börjar man också att vaccinera medicinska riskgrupper, patienter från 70 år, övrig regional vård- och omsorgspersonal och patienter på specialistmottagningar.

– Så snart vi säkrat vaccinet för de prioriterade grupperna, så kan vi påbörja vaccineringen av allmänheten. Och då ska vi komma ihåg att man ska ha både en och två doser, förklarade Kristine Rygge, vaccinsamordnare, som dock inte kunde gå in närmare på några datum för detta.

Artikeltaggar

Ann SöderströmCoronavirusetKristine RyggeSkaraborgThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.