Väntar besked om planen

Publicerad:
Konstgräset i väntan på att försäsongsträningen ska kunna sätta i gång. Foto: Marita Sjöquist

Tidaholm och Falköping har gett klartecken till seniorlagen för utomhusträning på konstgräsplanerna, men i Hjo kommun är det fortfarande stopp.

IFK Hjo-seniorerna vill få tillgång till utomhusplanen och väntar på besked.

Fredagen den 27 november tog Hjo kommun ett lokalt beslut om att stänga alla idrottsanläggningar för alla föreningar och all allmänhet. Beslutet gällde även konstgräsplanen utomhus, vilket då skapade en stor förvåning och förvirring.

- Det blev en miss i kommunikationen, men nu är konstgräsplanen åter bokningsbar för barn och ungdomar igen, uppgav vid detta tillfälle chef för kultur/turism/fritid, Christer Svensson, som ingår i den lokala covidgruppen.

Några veckor senare, den 18 december, skärpte regeringen restriktionerna med anledning av smittläget och all verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte var nödvändig skulle stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gällde till exempel badhus, idrottshallar och idrottsplatser.

Folkhälsomyndigheten förtydligade den 22 december att: "Träning på utomhusanläggningar kan fortsätta om anläggningarna kan hållas öppna på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt, och om folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd följs".

Försäsong börjar

Efter årsskiftet har seniorlagen i fotboll börjat dra i gång sin försäsong, men med olika förutsättningar i respektive kommun.

I Tidaholm och Falköping har kommunerna med dialog med föreningarna gett klartecken till att träna på konstgräsplanerna utomhus.

I Skövde är konstgräsplanerna på Södermalm och Lillegården stängda till och med den 24 januari. Endast Skövde AIK har tillåtelse att träna på grund av att det är ett division 1-lag som bedriver så kallad yrkesmässig idrott och får därmed träna.

Även Tibro har stängt samtliga anläggningar inklusive konstgräset till den 24 januari, vilket även gäller i Hjo kommun. Däremot tillåts ungdomsspelare, 15 år och yngre, att träna på konstgräset vid Guldkrokshallen.

- Det är jättesvårt i dagsläget att säga vad som kommer att ske efter den 24 januari. Vi avvaktar och väntar på vad regeringen och folkhälsomyndigheten ger för besked, säger Christer Svensson.

Håller ni kontakt med föreningarna om läget?

- Ja, nyligen hade vi möte med föreningarna när tiderna till konstgräset skulle fördelas. Det bestämdes att ytterligare dialog kommer att föras efter 24 januari.

Hittills har det inte varit någon jättestor efterfrågan på tider till konstgräset, men i slutet på januari brukar det ta fart.

- Det är en del ungdomslag som ställt om från träning inomhus till utomhus. Den här veckan har det rört sig om tre bokningar. Sedan har vi en del spontanbesök av idrottare som vi ser positivt på.

Individuell träning

IFK Hjo som förbereder sig inför en ny säsong i division 3 har i veckan börjat röra på sig, men har fått starta upp med individuell träning i väntan på att laget kan starta upp den gemensamma träningen på konstgräset.

Seriekollegan Tidaholm GIF har däremot fått tillåtelse att vara på konstgräset på Tidavallen för att där kunna träna i mindre grupper på ett smittsäkert sätt.

Efterlyser dialog

IFK Hjo-ordförande Johan Törner har full förståelse för rådande omständigheter i och med coronapandemin, men som tidigare efterlyser han en betydligt bättre kommunikation samt att kunna hitta lösningar från ansvariga inom fritidssektorn i kommunen.

- Det talas om kommunens vision om det goda mötet och dialog, men i detta fall finns inte tillstymmelse till kontakt, säger Johan Törner bestämt och fortsätter:

- Ska vi ha en dialog får vi själva som förening hela tiden ta reda på vad som gäller. Dessutom ges det få förklaringar.

Artikeltaggar

Christer SvenssonFotbollHjoIFK HjoJohan TörnerKonstgräsNyheterSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare