Hoppa till huvudinnehållet

Björkvallen – en gammal idyll

Publicerad:
Grevbäcks IK tidigt 70-tal. Stående från vänster Per-Olof Thörnqvist (lagledare), Åke Carlén, Leif Johansson, Lars Karlsson, Gösta Johansson, Kent Johansson, Helmer Larsson, Åke Hellströmer (tränare). Knästående från vänster: Tore Carlsson, Erik Hannas, Sven Wilhelmsson, Anders Smedberg, Tore Gustavsson.
Grevbäcks IK tidigt 70-tal. Stående från vänster Per-Olof Thörnqvist (lagledare), Åke Carlén, Leif Johansson, Lars Karlsson, Gösta Johansson, Kent Johansson, Helmer Larsson, Åke Hellströmer (tränare). Knästående från vänster: Tore Carlsson, Erik Hannas, Sven Wilhelmsson, Anders Smedberg, Tore Gustavsson.

En numera nedlagd förening som förtjänar sin plats är Grevbäcks IK, norr om Hjo. Baronerna är ju ett känt smeknamn för klassiska bandylaget Lesjöfors IF. Om Grevbäcks IK kallades för Grevarna vet nog ingen, men det hade ju varit passande.

Klubben bildades 2 juli 1936 vid en stor ek vid Grevbäcks kyrka, allt enligt Västgötafotbollens 1900-talshistioria. Det bekräftar Per-Olov Törnqvist, som själv inte var med då, men hans storebror var med från start. Klubben avfördes 2000. Man spelade i blåvitrandig tröja och blå byxor. Idrottsplatsen hette från 1945 Björkvallen och hade måtten 60x100 meter. Herrfotbollen blev nedlagd 1980, damfotbollen 1987 och sista ungdomslaget 1990.

Första fotbollsplanen låg strax bredvid Hembygdsgården. Men den var för liten för spel i Västgötaserierna. Första åren var det bara vänskapsmatcher, men säsongen 1942-43 kom man med i Karlsborgsortens Pokalserier. Med lag som Breviks AIF, Ransbergs IK, Fagersanna IF B, Mölltorps IF B och Forsviks IF B.

Omklädningsrummet - enklast möjligt var vad som gällde på den tiden.
Omklädningsrummet - enklast möjligt var vad som gällde på den tiden.

Man spelade där i tre säsonger, innan det var dags att flytta in på Björkvallen och deltagande i ”riktiga” serier (Hjoserien). B-laget fortsatte några år i Pokalserien. Det fanns lite orientering, bordtennis, bandy och friidrott på programmet. Det var projekterat för fyra löparbanor på Björkvallen, men de blev aldrig gjorda.

Grevbäck höll mestadels till i lägsta serien, div. 6/7, men var uppe i femman vid två tillfällen 1960 och 1974. Men det var bara ettåriga besök. Efter nedflyttningen gick det utför och det radades upp några sistaplatser innan man kastade in handduken 1980.

Damfotbollen som var ett av pionjärerna startade 1972 och var tillsammans med grannbyn Breviks AIF, starka i många år. Men 1987 kunde man inte hålla igång damlaget heller och några år senare försvann det sista ungdomslaget också.

Onekligen ett lite riskabelt ställe att parkera på under match.
Onekligen ett lite riskabelt ställe att parkera på under match. Foto: Ingemar Berg

År 2000 avvecklades som sagt föreningen. Men fotbollsplanen hölls igång till 2012, som vårplan för framför allt IFK Hjo, men även lag som Fagersanna IF och Tibro AIK innan Fagersanna gjorde sin egen ”vårplan”. När Hjo invigde sin konstgräsplan 2013 blev Björkvallen ett minne blott.

Bandy populärt

Bandy var ett populärt inslag i Hjobygden förr i tiden och så även i Grevbäcks IK som hösten 1954 tog upp sporten på programmet. Då ingick Olle Ferm, Åke Carlén och Helmer Larsson i sektionen. I början hade man inte så många spelare utan fick “hyra in” hockeyspelare från IFK Hjo. På 60-talet var det dock så många spelare att man kunde ha igång ett B-lag.

Från ett protokollfört möte den 4 oktober 1960 kan man läsa att beslut togs att man skulle anmäla lag till förbundets serie. Det beslutades även att tröjorna skulle vara blå.

1955 gick man med i SLA/VK:s pokalserie med blandade framgångar. 1962 var laget riktigt bra och spelade seriefinal mot Skultorp. Matchen spelades konstigt nog i Varola, men tyvärr förlorade Grevbäck med 2-3. Under bandyns gång blev man seriesegrare i div 4. Efterhand blev det allt svårare att bedriva bandy i det lilla samhället och 1974 lades bandysektionen ned.

Här bytte man om - och båren fanns alltid nära till hands.
Här bytte man om - och båren fanns alltid nära till hands. Foto: Ingemar Berg

Artikeltaggar

BjörkvallenFotbollGrevbäckSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.