Hoppa till huvudinnehållet

Dos två på gång till de först vaccinerade

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Den andra vaccindosen mot covid-19 kommer nu att gå ut till de som fick sin första dos den 27 december.
Den andra vaccindosen mot covid-19 kommer nu att gå ut till de som fick sin första dos den 27 december. Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt 35 000 doser har skickats ut i Västra Götalandsregionen hittills och redan den här veckan är dos två på gång till de första som vaccinerades.

Antalet smittade har också gått ner för andra veckan i rad, även om smittspridningen fortsatt är mycket hög.

Vaccinering mot covid-19 fortsätter som planerat och över 35 000 doser har levererats ut från Västra Götalandsregionen. Allt enligt ett pressmeddelande som kom ut under tisdagen.

– Samarbetet kring vaccinationen fungerar mycket bra hela vägen ut till att patienten får ett stick i armen. Vi har planerat sedan tidigt i höstas och allt vaccin som kommer till Västra Götaland når invånarna på ett effektivt och säkert sätt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Inom kort kommer en vaccinationsplan att presenteras för de som är födda före 1950, berättar Kristine Rygge, vaccinsamordnare.
Inom kort kommer en vaccinationsplan att presenteras för de som är födda före 1950, berättar Kristine Rygge, vaccinsamordnare. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Först ut den 27 december i fas 1 var äldre personer på särskilda boenden samt deras hushållskontakter. Under förra veckan utökades vaccinationen till kommunal vård- och omsorgspersonal samt utvald sjukhuspersonal som fick sin första dos. I Skaraborg började sjukhuspersonalen att vaccineras från och med i måndags, den 18 januari.

Andra dosen

Nu påbörjas vaccination av personer med hemtjänst och deras hushållskontakter, samtidigt som de första grupperna får den andra dosen.

– Sen fortsätter vi med fas 2, som inkluderar medicinska riskgrupper och alla som är 70 år och äldre. Vi presenterar en plan för deras vaccination inom kort, säger Kristine Rygge.

Ny information om vaccination uppdateras kontinuerligt på sjukvårdsrådgivningen 1177.

Minskning av fall

Under vecka 2 konstaterades 6 033 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är en minskning med elva procent jämfört med vecka 1. Det är andra veckan i rad som antalet fall minskar. Smittskydd Västra Götaland ser ett möjligt samband med olika förstärkta restriktioner i samhället.

– En bidragande faktor till minskningen kan vara att många människor generellt är mer noggranna i vardagen och följer de råd och rekommendationer som finns, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

– Men smittspridningen i samhället är fortfarande mycket stor och vi får inte slå oss till ro på något sätt. Risken är annars stor att det vänder snabbt uppåt igen, menar Thomas Wahlberg.

Läget på sjukhusen i regionen är fortsatt ansträngt. Det totala behovet av sjukhusvård för covid-19 har minskat något sedan toppnoteringen den 5 januari men behovet av intensivvård har legat relativt konstant sedan årets början.

– Det är positivt att vi ser en liten minskning på totalen men bekymmersamt att så många fortfarande blir allvarligt sjuka, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Artikeltaggar

Ann SöderströmCoronavirusetKristine RyggeSkaraborgThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.