Hoppa till huvudinnehållet

Tränar kast mitt i vintern

Publicerad:
Hjobon Jonathan Frisk tränar discgolf för fullt trots vinter och minusgrader.
Hjobon Jonathan Frisk tränar discgolf för fullt trots vinter och minusgrader. Foto: Marita Sjöquist

Nu är det knappast någon högsäsong för frisbeegolf eller discgolf som det också heter, men mitt i vinterrusket passar Jonathan Frisk på att slipa formen inför kommande utmaningar.

- Detta är en perfekt sport i dessa tider, konstaterar han.

Kärt barn har många namn. Discgolf, som även går under benämningen frisbeegolf, är en sport som spelas med en disc, det vill säga en frisbee.

De flesta som tänker på frisbee förknippar det med en slags sällskapslek, gärna på stranden. Fast när det rör sig om sporten handlar det om någonting helt annat.

Många discar

När HT träffar Jonathan Frisk på utomhusträningen i snöyra har han plockat med sig en ryggsäck full med olika typer av discar för olika kast. På plats är även en discgolfkorg.

- Jag har säkert ett 60-tal discar med mig som, kan man säga, har samma funktion som olika golfklubbar, berättar Frisk.

De olika typerna av discar är en en hel vetenskap som midrange, shark, stingray, roc och wolf med olika stabiliteter att välja mellan.

Hur kommer det sig att du började med det här?

- Jag vet faktiskt inte. Det bara blev så. Tror att det anses vara en ganska nördig och töntig sport, men discgolfen har sin tjusning. När man får till det infinner sig en euforisk känsla, säger Jonathan lyriskt som tillhör Tibroklubben Orbitibro med egen bana.

Discgolfbana

En discgolfbana består oftast av 18 hål, men kan även ha 9 eller 27 hål. Banans svårigheter består i hålens längd, hinder i form av träd, buskar, vattendrag samt höjdskillnader.

Ett hål är avklarat när discen har kastats i en discgolfkorg.

"Jag har säkert ett 60-tal discar med mig som har samma funktion som olika golfklubbar" berättar Jonathan Frisk.
"Jag har säkert ett 60-tal discar med mig som har samma funktion som olika golfklubbar" berättar Jonathan Frisk. Foto: Marita Sjöquist

Tränar mycket

Målet är att spela en bana med så få kast som möjligt och handicapsystemet för spelarna fungerar som i vanlig golf.

- Nu är det knappast högsäsong för sporten, men jag passar på att träna så mycket jag kan. Ibland kanske det nästan blir för mig, säger 23-åringen och skrattar.

Under säsong blir det en del tävlingar, framför allt i de egna klubben med en egen liga.

Han tycker att i dessa pandemitider är discgolfen perfekt med att vara ute i det fria och distans. Under säsong sker frisbeekastandet i kombination med att komma ut i naturen. Dessutom är det en billig sport som kan utövas av ung som gammal.

Hans förhoppning är att även Hjo inom snar framtid kan anlägga en frisbeebana.

- Det skulle ju vara perfekt, säger han avslutningsvis.

Artikeltaggar

DiscgolfHjoNyheterSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.