Hoppa till huvudinnehållet

Darwish och Guldbaggen

Publicerad:
Den tidigare Hjobon Adel Darwish var i veckan nominerad till en Guldbagge i kategorin "Bästa manliga huvudroll".
Den tidigare Hjobon Adel Darwish var i veckan nominerad till en Guldbagge i kategorin "Bästa manliga huvudroll". Foto: Gunvor Andersson

Före detta Hjobon, Adel Darwish, var nominerad till "Bästa manliga huvudroll" i årets upplaga av Guldbaggegalan som avgjordes i veckan.

Den direktsända Guldbaggegalan i tv fick firas på ett annorlunda sätt i år utan både röda mattor och publik i en folktom lokal på Annexet i Stockholm.

Ett av priserna som skulle delas ut var till bästa manliga huvudroll och de nominerade var Uje Brandelius för rollen som Uje i filmen ”Spring Uje spring”, Rolf Lassgård som Marianne i ”Min pappa Marianne” samt Johan Rheborg för rollen som Claes i ”Orca”.

Det fjärde namnet var en Hjobekant, Adel Darwish, som var nominerad för sin roll som Monir i ”Ghabe”.

Priset tilldelades Uje Brandelius, men nomineringen innebar ett stort erkännande i branschen för Adel Darwish.

Kom till Hjo

Adel Darwish kom som flykting från Syrien till Hjo 2015. Han flydde tillsammans med sin mammas kusin.

I söndagens Svenska Dagbladet beskriver han sina 18 månader i Hjo som "Sveriges paradis där jag känner nästan alla" och att detta var de lyckligaste månaderna i hans liv.

Han berättar vidare att han fick kontakt med Hjobor som danslärare Eva-Britt Andrésson samt hur han stöttats av Gunnar Temar och Kristina Bernholm som han beskriver som "min andra familj".

Kreativ period

Han genomgick en kreativ period i Hjo med att bland annat skriva sin första pjäs "Three questionmarks" och sedan gick allt i rask takt med Skara skolscen och teaterhögskolan i Göteborg. Den kreativa utvecklingskurvan pekade spikrakt uppåt.

I höstas var han i Hjo, närmare bestämt på Park, och visade upp sin dokumentär ”När själen darrar”, som handlar om honom som dramatiker och hans scendebut i arbetet med ”Hierarchy of needs” på Backa teater.

Flera roller

Adel Darwish har i Sverige haft flera roller som skådespelare på olika scener och i flera filmer, bland annat 2019 i ”Vi som fick leva om våra liv”.

Filmen "Ghabe", som tilldelades en Guldbagge för bästa manliga biroll, spelar Adel Darwish den syriske flyktingen Monir som i väntan på besked om uppehållstillstånd får vistas i en enslig stuga i urskogen. Där träffar han storstadstjejen Moa och kärlek uppstår.

Artikeltaggar

Adel DarwishFilmGuldbaggeHjoNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.