Hoppa till huvudinnehållet

Björn Kjellman är nye Ica-Stig

Publicerad:
Björn Kjellman tar över rollen som Ica-Stig efter Loa Falkman. Arkivbild.
Björn Kjellman tar över rollen som Ica-Stig efter Loa Falkman. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Folklig, folkligare, Ica-Stig. Nu tar Björn Kjellman över rollen som butikschef i de populära reklamfilmerna.

Det har gissats och bettats och tävlats. Spekulationerna om vem som ska ta över rollen som Ica-Stig har gått varma på nätet ända sedan det i slutet av förra året blev känt att Loa Falkman skulle sluta efter sex år som den fiktive butikschefen.

Skådespelaren Björn Kjellman tackade ja till att ta över av flera anledningar. Dels för att det är "väldigt roliga reklamfilmer och en institution som är kul att få vara en del av", dels för att det faktiskt råder en pandemi.

– Det är coronatider och jag är frilans – det är ju världens lycka att få den här sortens arbete just nu. Jag är jätteglad för det, säger han på telefon till TT.

Helt och hållet självklart var det däremot inte för Kjellman att tacka ja, han fick fundera en stund på om ett reklamjobb skulle kunna stå i vägen för andra roller. Han kom dock fram till att svaret på frågan var nej, bland annat för att han kan jobba med andra uppdrag parallellt med reklamrollen.

Enormt intresse

Det enorma intresset för efterträdaren har han inte kunnat undgå, och när journalister har ringt och frågat om det är han som är den nye Stig har han tvingats svara nekande.

– Jag har fått blåljuga! Fast jag har ju skrivit på papper om att jag inte får säga att det är jag, så jag kände mig ändå lite tillåten att ljuga. Vi pratar ju inte om klimatfrågan eller abortlagstiftning – det handlar liksom om Ica-Stig och då tycker jag det är lite mer okej, säger han och skrattar.

Utmaningen blir, förutom att det är nytt för Kjellman att presentera produkter i yrkesrollen, att varje reklamfilm är så kort.

– Sekunderna spelar större roll än i ett vanligt drama. Det går lite snabbare än man är van vid och man ska hinna med att gestalta och hitta lir med sina kollegor och ha kul tillsammans. I övrigt är ju ett rollarbete ett rollarbete, säger han.

Reuter i ny roll

Och ja, Björn Kjellman har haft ett litet peptalk med Loa Falkman, som konstaterade att han "kommer få så kul, för det här är SÅ roligt". Däremot kommer han inte att kopiera Falkman eller Hans Mosesson (som spelade den allra första Stig). Visserligen är Ica-Stig en figur som redan finns med vissa givna ramar, men med en ny skådespelare får figuren en annan färg.

Den största skillnaden gentemot de tidigare skådespelarna blir snarare att Kjellman får en sidekick i form av Suzanne Reuter, som spelar Stigs världsvana syster, Ica-Stina.

Suzanne Reuter spelar Ica-Stina, som tillsammans med Ica-Stig ska driva butiken i de nya reklamfilmerna. Arkivbild.
Suzanne Reuter spelar Ica-Stina, som tillsammans med Ica-Stig ska driva butiken i de nya reklamfilmerna. Arkivbild. Foto: Dan Hansson/SvD/TT

– Det är ju det som är den stora förändringen: att det kommer in en till skådis med samma plats i filmerna. Att kunna utveckla liret mellan oss två är det jag ser fram emot mest, säger Kjellman.

Att bli folklig har han heller inga problem med , eftersom han tidigare medverkat i kanske det folkligaste vi har: Melodifestivalen och SVT:s julkalender. Även rollerna i "Adam och Eva" och "Pelle Svanslös" gjorde Kjellman till en skådespelare de flesta känner igen.

– Jag har varit med om detta i omgångar och vet att det här kommer att pågå ett tag nu. Men när man väl slutar så glömmer folk, och det är så jävla trevligt. Uppmärksamheten vid sidan av är stundtals väldigt kul, men den här gången är jag är lite rädd eftersom jag är den som alltid handlar i vår familj! Jag ser inte fram emot att gå in i de olika matvarubutikerna och få den här: "Vad gör du i den här affären!?"

Fakta

Björn Kjellman

Ålder: 57.

Familj: Hustrun Kajsa, tre barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Adam & Eva", "Vägen ut", "Zingo", "Livet är en schlager", "Klassfesten", "Hip hip hora", "Himlen är oskyldigt blå", "Torka aldrig tårar utan handskar", "30 grader i februari", "Heder".

Aktuell: Som Stig i Icas nya reklamfilmer. Är även aktuell i dramakomediserien "Kärlek och anarki" på Netflix.

Sara Haldert/TT

Artikeltaggar

Björn KjellmanLoa FalkmanSuzanne ReuterTV

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.