Hoppa till huvudinnehållet

Högt tryck på fjällen inför sportlovet

Publicerad:
Idre fjäll lockar fler svenskar än vanligt under pandemin. Arkivbild.
Idre fjäll lockar fler svenskar än vanligt under pandemin. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

De svenska fjällen fortsätter att locka under pandemin, och trycket på skidanläggningarna är högt inför sportlovsveckorna.

– Svenskar bokar de platser som norrmän och danskar brukar boka, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand.

Samtliga fyra sportlovsveckor – vecka 7 till 10 – har en hög beläggning hos såväl Skistar, med anläggningar i bland annat Sälen, Åre och Vemdalen, som Idre fjäll. Detta trots att inreseförbudet stoppar utländska besökare som brukar komma från framför allt Norge och Danmark.

– Vi ser att det finns en mycket stark efterfrågan på inhemsk turism, Stefan Sjöstrand.

Tommy Halvarsson, marknads- och försäljningschef på Idre fjäll, räknar med att alla fyra veckor blir fullbelagda – vecka 9 är så gott som helt full redan.

– Det är bara vecka 7 där vi ligger lite efter i bokningstakten jämfört med förra året. Annars ligger vi före, det har varit ett högre tryck i år jämfört med tidigare, säger Halvarsson.

Han konstaterar att vecka 9 var fullbelagd redan i oktober–november:

– Jag tror att man vill vara ute i god tid eftersom det råder en osäkerhet om man kan komma till Alperna eller inte, likväl som att trenden att fler vill upptäcka den svenska fjällvärlden fortsätter.

Inte högre belastning

Många svenskar begav sig till fjällen även under jul och nyår. Tommy Halvarsson tror att de erfarenheterna har lett till att folk känner sig tryggare med att en semester fjällen inte behöver leda till ökad smittspridning.

– De insatser vi gjorde tillsammans med regionen resulterade inte i att ohälsotalen ökade – belastningen på vården blev inte högre. Jag känner mig ödmjuk inför fortsatt fulltecknade veckor, men också trygg med de åtgärder vi hittills har gjort.

Även Skistar anser sig kunna erbjuda coronasäkrade anläggningar.

– Vi har haft intensiva förberedelser med vården, länsstyrelsen, kommunen och Folkhälsomyndigheten om hur vi ska säkerställa en trygg upplevelse för våra gäster och vår personal. Och det har faktiskt visat sig att 85 procent av våra gäster under jul- och nyår kände sig trygga och säkra på våra anläggningar, säger Stefan Sjöstrand.

Kontaktfri upplevelse

Bland åtgärderna som skidbranschen tagit fram finns att man erbjuder gästerna en i princip helt kontaktfri vistelse. Man checkar in genom att hämta en nyckel i ett kuvert och kan få både skidutrustning och matvaror levererade till sitt boende.

– Sedan är vi är snabbfotade med att hitta lösningar för hur vi bäst styr upp flödena kopplade till liftarna. Där har vi tagit hjälp av en drönare för att se hur folk rör sig och hur vi ska sprida ut dem, säger Tommy Halvarsson.

Värmestugorna är stängda på anläggningarna och Skistar kommer även att fortsätta med utökad kvälls- och morgonåkning, för att sprida ut gästerna.

– Sedan hade vi tyvärr personal som inte kunde låta bli att festa och det har vi också markerat att det inte är okej. Alla de här åtgärderna har fungerat, och det känns väldigt tryggt, säger Sjöstrand.

Sommarbokningar ökar

Att fjällen lockar märks inte bara på lovveckorna. Vårvintern börjar bokas upp – liksom sommaren.

– Det började redan 2017, att semestra på hemmaplan, att det var en trend. Vi såg det också i somras. Coronapandemin har ändrat förutsättningarna på resandet, men jag tror också att många upptäckt hur fantastiskt det är att semestra på hemmaplan i vackra Sverige, säger Stefan Sjöstrand.

Han passar också på att skicka med en uppmaning till de kommande fjällresenärerna:

– Stanna hemma om du är sjuk. Packa gärna matsäck så du inte stannar på vägen i onödan. Man måste planera och tänka hela vägen.

Marie Carlsson/TT

Artikeltaggar

ÅreIdreInrikes/utrikesSälenSkistar ABSportlovTurismVemdalenVinter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.