Hoppa till huvudinnehållet

Nej till kamerabevakning

Publicerad:
"Beslutet var oväntat och vi kommer att överklaga" säger Christer Svensson som är chef för kultur, turism och fritid.
"Beslutet var oväntat och vi kommer att överklaga" säger Christer Svensson som är chef för kultur, turism och fritid. Foto: Marita Sjöquist

Efter flera stölder av utställningsföremål har Hjo kommun ansökt om kamerabevakning på Kulturkvarteret, men fått avslag.

- Vi kommer att överklaga, säger Christer Svensson som är chef för kultur, turism och fritid.

Hjo kommun har ansökt om tillstånd till kamerabevakning av utställningslokalerna på Kulturkvarteret. Det gäller både de permanenta och de tillfälliga utställningarna, men särskilt framhålls utställningen om Estrid Ericson och Svenskt Tenn.

Syftet med kamerabevakning är att förhindra och förebygga stölder i museets lokaler. Under 2019 upptäcktes tre stölder som ska ha skett under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

- Det var föremål som försvann från Estrid Ericson-salen, men även från den tillfälliga visningen av lyxiga parfymflaskor. Tillvägagångssätten har varit olika, upplyser Christer Svensson.

Estrid-utställningen innehåller föremål från Svenskt Tenn och företagets arkiv samt utlånade föremål från privatpersoner.

- Vi anser att säkerhetsfrågan är extra viktig när tredje part kan och har blivit drabbad. Och kameraövervakningen är en del i ett större säkerhetsarbete.

Ett sätt att hålla tjuven borta under 2020 var att bemanna utställningslokalerna med personal. När detta inte har varit möjligt har lokalerna varit stängda och endast öppnats på begäran. Fast under 2020 har Kulturkvarteret inte haft så stora stöldproblem med tanke på att byggnaden varit igenbommad för allmänheten större delen av året på grund av pandemin.

Fick avslag

Hjo kommun var hoppfull inför sin ansökan om kamerabevakning, men i dagarna kom ett brev på posten med ett avslag.

"Det är en fråga om bevakning av plats där integritetsintresset väger tungt. Platsen är inte brottsutsatt i den meningen som avses i kamerabevakningslagen och inte heller sådan att det av särskild anledning finns risk för angrepp på någons liv, hälsa eller trygghet eller på egendom" uppger den ansvariga Integritetsmyndigheten, IMY.

Vid en avvägning mellan bevaknings- och integritetsintresset bedömer IMY att integritetsintresset på platsen väger tyngre än intresset av kamerabevakning med rätt till bildinspelning.

IMY påtalar att utställningslokalerna är en plats avsedd för allmänhetens rekreation men där besökare bevakas under hela vistelsen. Dessutom att det är en fråga om en arbetsgivares kamerabevakning av en arbetsplats där arbetstagare står i beroendeförhållande till sin arbetsgivare. Dessutom ogillar IMY att ett extern bolag ska ha kontroll över inspelat material.

- Beslutet var oväntat. Vi kommer att överklaga och har tre veckor på oss, säger Christer Svensson bestämt.

Han är kritisk till IMY:s redogörelse som lett fram till det negativa beslutet.

- Vi delar inte deras bild och måste nu se över vår ansökan om det eventuellt finns upphov till feltolkningar.

En bild från invigningen av kulturkvarteret 2013 och visning av Estrid Ericson-utställningen.
En bild från invigningen av kulturkvarteret 2013 och visning av Estrid Ericson-utställningen. Foto: Marita Sjöquist

Artikeltaggar

Christer SvenssonEstrid EricsonHjoNöje/KulturSvenskt Tenn

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.