Hoppa till huvudinnehållet

Bostadspriserna bara fortsätter upp

Publicerad:
Är det en bubbla vi ser? Arkivbild.
Är det en bubbla vi ser? Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fortsatt upp halvvägs in i februari. Inget tycks just nu stoppa bostadsprisernas uppgång. För de som står utanför blir det allt svårare ta sig in på marknaden.

På ett års sikt har bostadspriserna stigit med hela elva procent, drygt. Villorna har stigit klart mer än bostadsrätterna, 15 respektive närmare sex procent, enligt analysföretaget Valueguard. Den spretiga utvecklingen med betydligt högre efterfrågan på villor än lägenheter har många bedömare satt samman med pandemins effekter när fler tillbringar tid i hemmet.

Januari var inget undantag, snarare tvärtom. Prisuppgången blev 2,8 procent sett över riket, jämfört med december, och villorna steg fortsatt mer i pris än bostadsrätter – men januari är ofta en stark månad och rensat för det säsongsmönstret blir uppgången därför mindre. Å andra sidan är de vanliga mönstren oklara i rådande pandemi, varför siffrorna ska tolkas försiktigt, enligt Valueguard.

Halvvägs in i februari verkar köpfesten fortsatt att hålla i sig. I Stockholm har bostadsrättspriserna stigit med 1,1 procent och i Göteborg med 1,2 procent, jämfört med hela januari.

Men i takt med att priserna skenar mot nya rekordnivåer för varje månad som går, blir det allt tuffare för dem som inget har.

"Många av de som köper bostad nu har något att sälja. De stigande priserna försvårar för förstagångsköpare", skriver SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Olle Lindström/TT

Artikeltaggar

Claudia WörmannPrivatekonomiSBABSverige

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.