Hoppa till huvudinnehållet

Nytt svenskt VM-guld – vann sprintstafetten

Publicerad:
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist.
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist. Foto: Adam Ihse/TT

Sverige är världsmästare – igen.

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling vann VM-finalen i sprintstafetten efter ett dramatiskt slut.

– Vi fick kämpa för det men det var kul att vi lyckades, säger Jonna Sundling i SVT.

Regerande världsmästaren Sverige var favoriter till sprintstaffetguldet i skid-vm i tyska Oberstdorf. Och tidigt visade Maja Dahlqvist och Jonna Sundling att man såg ut att kunna hålla för trycket.

Dahlqvist, som var med i det vinnande laget 2019, gjorde precis som hon gjorde i semifinalen och växlade över till Sundling som etta. Sundling såg i sin tur till att ge Dahlqvist samma utgångsläge.

På det fjärde av sex varv gjorde Sundling ett ryck och gav Dahlqvist ett försprång på 1,6 sekunder.

Men det skulle bli jämnt ända till slutet.

Schweiziskan Nadine Fähndrich gjorde sitt yttersta för att utmana men Jonna Sundling stod emot och kunde spurta hem guldet till Sverige.

– Jag tycker vi gjorde det bra. Vi hade en plan att vara offensiva och det höll hela vägen in i mål. Det var kul att lyckas med det sista varvet. Maja gjorde det bra och gav mig ett bra utgångsläge, säger Jonna Sundling i SVT.

– Vi körde på. Båda tyckte att det kändes bra, men det var ändå att man ville att de skulle släppa ännu mer så det var nervigt hela vägen in i mål, säger Dahlqvist.

Därmed kan Sundling runda av veckan med att återigen fira högst upp på pallen. Hon vann även den individuella sprinten i torsdags. Dahlqvist fick i sin tur revansch efter att ha åkt ut i semifinal i torsdags.

– Det är fantastiskt kul, säger Sundling i SVT.

Herrarna sexa

Det blev ingen svensk stafettmedalj på herrsidan.

Karl-Johan Westberg och Oskar Svensson hade inte mycket att sätta emot i sprintstafettfinalen och blev sexa.

Norge vann efter en fantastisk sista sträcka av Johannes Høsflot Klæbo.

Sverige hamnade tidigt i en dålig position och var sist efter två av sex sträckor. Men Karl-Johan Westberg stod för en bra nästkommande sträcka och flyttade Sverige upp i fältet.

Men när Aleksandr Bolsjunov i täten valde att lägga i minst en växel hade Westberg svårt att hänga med och växlade till Oskar Svensson 5,6 sekunder bakom det ledande ryska laget.

Inför det sista varvet hade Bolsjunov svarat för ännu en vass sträcka och Norges Johannes Høsflot Klæbo hade en tuff motstånd framför sig. Men norrmannen visade upp sitt fulla register, tog sig upp i ledning och åkte enkelt i mål som etta före Finland som tvåa och det ryska laget som trea.

Sverige blev sexa.

Anton Johansson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Artikeltaggar

LängdskidåkningSportVM i längdskidåkning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.