Hoppa till huvudinnehållet

Få brister vid livsmedelskontroller

Publicerad:
Samtliga verksamheter där Miljösamverkan kontrollerade allergiinformation hade satt upp skyltar där man uppmanar kunder att fråga.
Samtliga verksamheter där Miljösamverkan kontrollerade allergiinformation hade satt upp skyltar där man uppmanar kunder att fråga. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Av 130 kontrollerade restauranger, caféer och skolkök hittade Miljösamverkans inspektörer brister på tre ställen när det gällde allergener.

Under cirka en månad, början av januari till början av februari, kontrollerade Miljösamverkans inspektörer 130 restauranger, caféer och skolkök i de fem medlemskommunerna.

104 kontroller var oanmälda på plats, och de 26 tillagningsköken på skolor fick föranmäld telefonkontroll.

Inte godkänt

Fokus vid kontrollerna av restauranger och caféer var information och kunskap om allergener. De flesta verksamheter lämnar korrekta uppgifter om allergena ingredienser i maten, men två ställen fick inte godkänt när det gäller märkning och kunskap.

På ytterligare ett ställe kunde de inte hantera glutenfria produkter så att de inte kom i kontakt med andra produkter.

Ny kontroll

Under telefonkontrollerna av skolkök efterfrågades bland annat rutiner för temperaturkontroller för kyl, frys och varmhållning samt personlig hygien. Samtliga fick godkänt.

De tre ställena som fick anmärkningar kommer att följas upp.

Medlemskommuner i Miljösamverkan östra Skaraborg är Skövde, Tibro, Hjo, Karlsborg och Falköping.

Artikeltaggar

FalköpingHjoKarlsborgMiljöMiljösamverkan östra SkaraborgSkövdeTibro

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.