Hög vaccinationsvilja i Hjo

Publicerad:
Uppskattningsvis 90 procent av vård- och omsorgspersonalen i Hjo har velat få vaccin mot covid-19. En mycket hög siffra jämförelsevis. Foto: Mikael Sjömark

Vaccinationsviljan bland personalen inom vård och omsorg i Hjo har varit mycket hög.

All personal som prioriterats i fas ett har nu fått minst en dos vaccin. Ett 55-tal har även fått dos två och är därmed färdigvaccinerade.

– Jag uppskattar att omkring 90 procent av våra prioriterade personalgrupper har velat bli vaccinerade. Det är en mycket stor andel och jag är väldigt glad och nöjd med den stora viljan att bli vaccinerad, kommenterar vård- och omsorgschefen Annika Törner.

Hon understryker att smittorisken på exempelvis kommunens tre äldreboenden därmed minskar kraftig. De boende har ju, alla som velat, fått båda sina doser sedan en tid tillbaka. Hos en del grannkommuner rapporteras om en betydligt lägre vaccinationsvilja hos omsorgspersonal.

Det finns heller inga rapporter om coronasmitta bland brukare eller boende inom kommunens omsorg.

Preliminärt besked från Avonova om när fas två kan inledas är i slutet av nästa vecka samt veckan därpå. I den fasen ingår viss personal från vård- och omsorg typ vaktmästare och andra som uppehåller sig i känsliga lokaler.

I måndags genomfördes en efterlängtad återöppning av dagverksamheten på Klammern.

– Det har gått jättebra. Vi har givetvis vidtagit en hel del försiktighetsåtgärder, men deltagarna tycker att det var jätteroligt och skönt att äntligen få komma tillbaka till sin verksamhet, berättar Törner.

När det gäller smittspårning så ansvarar vårdcentralerna för detta, men kommunen har varit, och är, behjälpliga i det arbetet. Med anledning av de nya och mer smittsamma mutationerna av coronaviruset, så har spårningsarbetet förändrats en del.

– Nu är direktiven att vi ska gå 48 timmar bakåt i tiden för att spåra kontakter. Tidigare var det 24 timmar, berättar Annika Törner.

Artikeltaggar

Annika TörnerCoronavirusetHjoVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare