Hoppa till huvudinnehållet

"Hela Sverige bakar"-profilen Rasmusson död

Publicerad:
Birgitta Rasmusson är död. Hon blev 81 år. Arkivbild.
Birgitta Rasmusson är död. Hon blev 81 år. Arkivbild. Foto: Karin Wesslén/TT

Bakboksförfattaren och domaren i "Hela Sverige bakar", Birgitta Rasmusson, har avlidit. Det uppger en familjemedlem för Bohusläningen.

Nu hyllas hon av flera gamla kollegor från bakprogrammet.

Som bak- och kakexpert skrev Rasmusson en rad böcker, däribland "Kakor vi minns". Hon var också en av författarna bakom kakklassikern "Sju sorters kakor".

Redan från starten 2012 medverkade hon i tv-programmet "Hela Sverige bakar" i TV4. När den senaste säsongen spelades i maj i fjol avstod hon dock på grund av coronaviruset.

Johan Östling jobbade med henne under några säsonger och i ett inlägg på sociala medier skriver han:

”Kära, kära Birgitta. Jag är så tacksam och stolt för att jag fick lära känna dig. Du var en av de få riktiga diamanter man träffar i livet. Bilden av dig under vackra försommardagar med blommande hägg och syrener blir den som består. Dina historier, din kunskap, din humor och ditt fina sätt inspirerar för alltid. Jag ska baka dina saffranspojkar till alla jag känner. Vila i frid! ♥️”
Birgitta Rasmusson, Johan Östling, Tina Nordström och Johan Sörberg i Hela Sverige Bakar.
Birgitta Rasmusson, Johan Östling, Tina Nordström och Johan Sörberg i Hela Sverige Bakar. Foto: TV4

Tillsammans med operasångaren Marco Stella gjorde hon föreställningen "Viva la tårta" där de varvade anekdoter om italienska bakverk med operastycken.

– "Viva la tårta" var en galen idé som blev jätterolig, säger Marco Stella till Bohusläningen.

Han framhåller Birgitta Rasmussons humor, företagsamhet och stora kunskap.

– Hon gick verkligen i bräschen. Kakor var länge något som många inte ansåg vara fint nog, men hon kände en stolthet över att få vara en del av och forma den svenska fikakulturen, säger Stella.

Birgitta Rasmusson blev 81 år.

Artikeltaggar

Birgitta RasmussonHela Sverige bakarKändisarNöje/KulturSverige

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.