Hoppa till huvudinnehållet

Smittan minskar – regionen rekommenderar fler elever på gymnasiet

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, varnar för att smittan fortfarande är hög i Västra Götaland, även om antalet smittade gick ned förra veckan.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, varnar för att smittan fortfarande är hög i Västra Götaland, även om antalet smittade gick ned förra veckan. Foto: Adam Ihse/TT

Smittskyddet i Västra Götaland ändrar nu rekommendationerna om andelen gymnasieelever som kan få undervisning i skolans lokaler. Från tidigare 20 procent är det nu möjligt att ta in en tredjedel av eleverna samtidigt.

Antalet fall av covid-19 i Västra Götaland, minskade förra veckan, men är fortsatt på en hög nivå.

– Det är viktigt att hålla nere kontakterna så mycket som möjligt, men samtidigt har vi mycket stor förståelse för att eleverna behöver vara i skolan, säger smittskyddsläkare Tomas Wahlberg på onsdagens presskonferens i Västra Götalandsregionen.

Men det är upp till varje huvudman att bestämma om man vill följa rekommendationerna. Det är alltså kommunen som driver de kommunala skolorna eller den huvudman som driver privat skola som avgör om de vill öka antalet elever från 20 procent samtidigt, till en tredjedel.

Lägst i Skaraborg

Antalet smittade i Västra Götalandsregionen minskade med 18 procent förra veckan. Men Smittskyddet varnar fortfarande för att det fortsatt ligger på en hög nivå.

– Vi är på en väldigt hög nivå där vi parkerat, vi måste gör allt vi kan för att få ned antalet smittade, säger Thomas Wahlberg.

Antalet smittade per 100 000 invånare, var förra veckan lägst i Skaraborg och högst i Göteborgsområdet.

De rekommendationer från Västra Götalandsregionen som har gällt från och med den 17 februari, förlängs till den 1 april. Det handlar bland annat om rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken och att bära munskydd inomhus när det är svårt att hålla avstånd.

Däremot ändras alltså rekommendationen för gymnasieeleverna.

Andelen fall av covid-19 bland ungdomar ökar inte längre, utan här syns en nedgång under vecka 9 i samtliga åldersgrupper. Det är åldersgruppen 40-49 år som visar högst antal smittade per 10 000 invånare.

Fåtal smittade på äldreboende

Glädjande är att smittläget på äldreboenden har minskat radikalt. Förra veckan noteras bara åtta nya fall i hela regionen.

– Det är en jättefin utveckling, konstaterar Thomas Wahlberg.

Även antalet dödsfall har minskat stort.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, vill dock betona att det fortsatt är en hög belastning på sjukhusen.

– Vi ligger på en platå som ligger på samma nivå som när det var som värst i våras. Vi är mitt i pandemin och även om kurvan går lite neråt så har vi sett från andra länder att det också kan gå snabbt mot en tredje våg.

Att det är äldre som hittills fått vaccin, märks på vilka som nu tas in på sjukhus.

– Medelåldern på de inlagda har gått från 69 till 65 år på kort tid och vi tror att huvudorsaken är att vi vaccinerat.

Vaccinsamordnare Kristine Rygge berättade att man nu har fått ut drygt 230 000 doser vaccin i Västra Götaland, varav 50 000 doser denna vecka.

Men fortfarande är tilldelningen inte som man skulle önska.

– Vi skulle kunna vaccinera dubbelt så snabbt om vi hade mer vaccin, menar Kristine Rygge.

Artikeltaggar

Ann SöderströmCoronavirusetKristine RyggeSkaraborgThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.