"Helt klart – flera slutar"

Publicerad:
Coronapandemin har haft stor påverkan på barn- och ungdomsidrotten, vilket handbollsklubben Guldkroken fått känna av. Foto: Marita Sjöquist

I veckan har pandemins påverkan på ungdomsidrotten varit i fokus. Allt fler unga slopar träningsaktiviteter.

- Vi ser helt klart en tendens att spelare slutar, säger HK Guldkrokens ordförande Fredrik Wigren.

Barn och ungas möjligheter till att idrotta har starkt påverkats av coronapandemin. I veckan har Riksidrottsförbundet uppmärksammat detta tillsammans med flera olika idrottsförbund. Siffror baserade på LOK-stödsansökningarna för 2020 visar att föreningsidrottandet bland 7-25-åringar minskade under pandemiåret jämfört med 2019.

För varje åldersgrupp blir tappet allt större. I Västra Götaland rör det sig om nio procent i åldersgruppen 7-12 år och 13-16 år tio procent av antalet deltagartillfällen. När det gäller 17-20 år är det 14,4 procent och 21-25 år 17,6 procent.

Inomhusidrotterna har haft det kämpigast och där handbollen påverkats i negativ riktning. I Västra Götaland uppvisar handbollen ett tapp på 24, 2 procent.

Konsekvenser för HKG

Handbollsklubben Guldkroken är en av många föreningar som fått känna av konsekvenserna av coronapandemin. Dels har Hjo kommun valt att ha stängt sina idrottshallar i större omfattning än många andra kommuner och dels har fler spelare uteblivit när säsongen haltat.

- Vi ser helt klart en tendens att fler spelare slutar än de som tillkommer , vilket känns fruktansvärt, säger ordförande Fredrik Wigren i HK Guldkroken och fortsätter:

- Det finns även stor risk för att detta även gäller för seniorhandbollen som överhuvudtaget inte kunnat ha kollektiva träningar sedan i november.

Redan tidigt på säsongen hade Hjoklubben kämpigt med att få ihop ungdomslagen och nu finns en viss oro inför framtiden.

- Vi fick lägga ned flickor 16 år. Vårt P16-lag som vi har i samarbete med Karlsborg är i princip borta.

Den märkliga handbollssäsongen 2020/21 går mot sitt slut och HKG har sedan i mitten på januari kunnat haft träning för spelare födda 2005 och senare.

- Framtiden får utvisa hur fortsättningen kommer att bli. Vi vet egentligen inte så mycket förrän till hösten när den nya säsongen drar i gång.

IFK Hjo

IFK Hjo har huvudsakligen fotboll, men sedan flera år tillbaka även en innebandysektion.

- Vi har inte märkt av så mycket än, men vi får se senare framöver, säger IFK-ordförande Johan Törner.

IFK:s innebandy har unga lag, med det äldsta 12-13 år, och i höstas blev det en serieomgång innan allt matchspel stoppades.

- Jag är inte jätteorolig för innebandyn än, men en sådan här säsong till då blir det tufft.

Fotbollssäsongen 2020 blev speciell, men där ungdomslagen i stor utsträckning kunde träna och spela matcher. Snart drar förhoppningsvis en ny säsong i gång för barn och ungdomar.

- Ambitionen är att vi inom snar framtid ska kunna starta upp vår ungdomsverksamhet i fotbollen, alltifrån träning och matcher för ungdomslagen till fotbollsskolan och "Boll och skoj".

Artikeltaggar

FotbollFredrik WigrenHandbollHjoHK GuldkrokenIFK HjoJohan TörnerSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare