Restriktionströtthet – en utmaning

Publicerad:
Länsstyrelserna gör inspektioner bland annat för att se till att köpcenter och affärer följer föreskrifter om åtgärder för att hindra smittspridning i handeln. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT

Länsstyrelserna märker en restriktionströtthet hos befolkningen.

Dessutom börjar vaccinerade bidra till trängsel i affärer.

Länsstyrelserna gör bland annat tillsynsbesök i affärer och varuhus för att se hur coronarestriktionerna följs.

I den senaste nationella tillsynsrapporten, som kom på tisdagen, noteras också att det finns "oroande signaler om att verksamhetsutövare försöker hitta sätt att kringgå lagstiftningen, exempelvis allmänna sammankomster/idrottstävlingar dit enbart sponsorer bjuds in som publik för att det ska räknas som ett slutet sällskap och därmed inte träffas av begränsningsregeln om max åtta personer".

Det luftas också en oro kring människors beteende vid exempelvis "bröllop, religiöst firande i påsk och studentfester."

I förra veckans rapport konstateras en "bristande förståelse hos delar av allmänheten beträffande allas ansvar för att minska smittspridningen."

– Det finns en restriktionströtthet, det ser vi ju hos allmänheten, säger Anna Carlsson, nationell samordnare för länsstyrelsernas tillsyn.

Det kan enligt henne till exempel vara att man inte handlar ensam utan i stora grupper.

Påverkar trängsel

Anna Carlsson ser också en "nyare utmaning" nu när vaccineringen rullar på.

– Har man fått sitt vaccin så tänker man kanske att man inte behöver följa förordningar, föreskrifter och restriktioner lika mycket längre, men det påverkar ju trängseln om de vaccinerade handlar i grupp, säger Carlsson.

Hon uppger att det behövs mer information om vad som ska gälla för de som fått vaccin och påpekar att Folkhälsomyndigheten jobbar med det.

TT: Kan krångliga regler göra att folk inte följer restriktioner?

– Det börjar finnas en stor blandning av regler och det kan ju bidra till att man har svårt att följa alla, för man känner inte till alla, säger Anna Carlsson.

Ingen ursäkt

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att man inte ska ursäkta människor som bryter mot regler och rekommendationer med hänvisning till att de är krångliga.

– Kommer man till en butik eller en verksamhet, så är det bara att läsa på skylten utanför hur många man får gå in. säger hon.

Hallengren deltog på tisdagen tillsammans med civilminister Lena Micko (S) på ett av länsstyrelsens tillsynsbesök, denna gång på blomstervaruhuset Plantagen i Falun.

Där fanns det ingen anledning till några större anmärkningar.

– I de allra flesta fall så följer verksamhetsutövarna de riktlinjer och lagar som finns. Det fungera väldigt bra, säger Jesper Folkesson, chef på enhet för tillsyn av covidlagen på länsstyrelsen i Dalarna.

Omkring 200 personer på landets länsstyrelser arbetar med tillsynen av covid 19-lagen.

Regeringen har i budgeten avsatt 175 miljoner kronor för länsstyrelserna just för den tillsynen. Nationell statistik på hur många tillsynsbesök som gjorts kommer först den 7 april. Men i Stockholms län hade 1 300 besök gjorts den 11 mars, sedan covidlagen trädde i kraft i januari. I Dalarna har omkring 200 besök utförts.

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesLänsstyrelsenPandemiSamhälleSverigeVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare