Hoppa till huvudinnehållet

Vaccination med Astra Zeneca återupptas i regionen

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Redan i morgon kan vaccinatörerna i Västra Götaland boka in fler personer för vaccination. Astra Zenecas vaccin godkänns för de som är 65 år eller äldre.
Redan i morgon kan vaccinatörerna i Västra Götaland boka in fler personer för vaccination. Astra Zenecas vaccin godkänns för de som är 65 år eller äldre. Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med i morgon, fredag den 26 mars, kan vaccinatörerna i Västra Götaland börja boka in fler personer för vaccination. Detta med anledning av att Astra Zenecas vaccin fått klartecken för de som är 65 år och äldre.

Folkhälsomyndigheten beslutade under torsdagen att vaccination med Astra Zenecas vaccin återupptas för personer som är 65 år och äldre.

– Det är ett mycket glädjande besked, som innebär att vi nu kan öka takten i vaccinationen av personer 65 år och äldre i fas två, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Regionen började vaccinera med Astra Zenecas vaccin i vecka sex. Under de första veckorna användes vaccinet till personer mellan 18 och 65 år. I slutet av vecka nio förändrades rekommendationen och Astra Zenecas vaccin kunde användas till alla över 18 år.

Men den 16 mars kom beskedet från Folkhälsomyndigheten att all vaccinering med Astra Zenecas vaccin pausades i Sverige, på grund av några få upptäckta fall med svåra bieffekter runt om i Europa.

Västra Götalandsregionen hade fram till dess skickat ut cirka 66 000 doser till vaccinatörer och beskedet innebar att cirka 9 000 doser av Astra Zenecas vaccin sattes i karantän i kylskåp.

Fortsatt stopp för yngre

Nu kan alltså de som är äldre än 65 år vaccineras med Astra Zenecas vaccin. Däremot är vaccinationen med Astra Zenecas vaccin fortsatt pausad för alla personer som är under 65 år, vilket även gäller dem som redan fått en första spruta. Folkhälsomyndigheten uppger att man följer kunskapsläget och uppdaterar rekommendationerna så snart de vet mer.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och är trygga i att kontrollsystemet fungerat och det gjorts en grundlig analys av Astra Zenecas vaccin, säger Kristine Rygge.

Västra Götalandsregionen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att den som erbjuds vaccin inte har någon möjlighet att välja vaccinsort. Regionen kan heller inte välja vilket vaccin som levereras till Västra Götaland. De som tackar nej till ett visst vaccin är inte garanterade vaccin i sin fas. Anledningen är att vaccinatörerna behöver vaccinera vidare inom prioriteringsfaserna för att arbetet ska fortlöpa enligt tidplan.

Artikeltaggar

Astra ZenecaCoronavirusetFolkhälsomyndighetenKristine RyggeSkaraborgVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.