Nu får 80–85-åringar första sprutan

Publicerad:
Astra Zenecas vaccin fick grönt ljus under torsdagen och ska användas till personer över 65 år. Foto: Johan Nilsson/TT

Vaccinationerna mot covid–19 har återupptagits i Hjo, efter att Astra Zeneca-vaccinet pausades i förra veckan. Just nu är det åldersgruppen 80–85 år som får sin första dos. Pausen har förskjutit vaccineringen med ett par veckor och betytt extra arbete på vårdcentralerna.

Folkhälsomyndighetens beslut att pausa Astra Zenecas vaccin i förra veckan gjorde att vaccineringen på Hälsocentralen och på Närhälsan fick avbrytas abrupt. De Hjobor som var kallade fick vända i dörren eller fick besked om uppskjuten vaccination.

Nu har vaccineringen kommit igång igen med andra vaccin, bekräftar vårdcentralschef Magnus Rosén på Närhälsan för Hjo Tidning. Men det har krävt extra arbetsinsatser, att först ringa in för vaccination, sedan ringa och avboka, och slutligen ringa upp för att ge ny tid. Dessutom har provtagningen av befarat smittade dubblerats på sistone.

Magnus Rosén räknar med att pausen betyder en förskjutning av planen för vaccinering med ett par veckor, men att man nu har klarat av 85 plussare och börjat vaccinera gruppen 80–85 år med en första dos.

Astra-vaccinet finns fortfarande kvar och kommer troligen att börja användas inom kort efter Folkhälsomyndighetens besked under torsdagen om att ge grönt ljus för vaccinering av äldre.

Även Hjo kommun har påverkats av Astra-pausen och får avvakta med fortsatt vaccinering av personal i fas 2, uppger Annika Törner, chef för vård och omsorg.

Däremot kan hon glädjande berätta att det fortsatt är väldigt lugnt med smittspridningen inom vård och omsorg.

– Vi har enstaka fall, medan det är större problem med smittspridning inom skolan. Detta spiller dock även över på vår verksamhet med flera sjukskrivningar bland personal som drabbats själva, men också på grund av vård av sjuka barn som smittats, berättar Annika Törner.

Hoppet ställs nu till att påsklovet ska bromsa smittspridningen i kommunen, som verkar ha tagit fart efter sportlovsveckorna då många Hjobor varit på resande fot, men även besökare från andra delar av landet har varit på besök i Hjo.

Artikeltaggar

Annika TörnerFolkhälsomyndighetenHjoMagnus RosénVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare