Vid en första anblick kan hamnen se tom och ödslig ut så här års, men innanför s/s Trafiks vintertäckning är det livligt arbete som gäller. Detta eftersom fartyget sedan tre månader tillbaka genomgår sin största renovering sedan 1970-talet.
Efter att svamp och röta upptäcktes på båtens fördäck sker nu en omfattande upprustning. Delar av jobbet utförs av snickare, men föreningen Sällskapet s/s Trafiks vänner, som driver båten ideellt, drar ett långt strå till stacken.
– Vi har säkert lagt ner närmare 600 timmar på detta, uppskattar Daniel Harrysson, som är en del av arbetsstyrkan på tio personer.
Många moment
Att byta fördäck handlar inte bara om att sätta på nya plankor. Däcket är gjort för att bära tung last, vilket gör att konstruktionen är kraftig. Efter att det gamla trädäcket revs upp har ett grundligt arbete utförts då järnbalkarna, som träet vilar på, har behandlats.
– Balkarna har rostknackats och målats med skyddande färg i flera lager, förklarar Seved Gericke, ordförande i s/s Trafiks vänner.
Därefter har det nya däcket byggts av kärnfuru som fogats samman med hjälp av nåtning.
– Fördäcket består av 400 meter virke, som ska slipas. Nästa moment är att olja in träet i linolja, säger Rolf Birgerson, styrelseledamot i föreningen samt befälhavare ombord.
Känner tacksamhet
Då Trafik bland annat är Kulturhistoriskt värdefullt, K-märkt, måste det bevaras i samma utseende. Delar av materialet i restaureringen har därför återanvänts, däribland många av de 618 bultar som finns i fördäcket. Bultar som inte gick att ta vara på har ersatts av identiska varianter som ett företag i Värsås gjort. Det mesta av materialet kommer från lokala företag.
Daniel, Seved och Rolf beskriver processen som lärorik och väldigt rolig. De är tacksamma för det enorma stöd de fått av såväl privatpersoner som företag, som bidragit med både pengar, material och uppmuntran.
– Vi förstår hur viktig Trafik är för bygden, hamnen och Hjoborna. För att kunna genomföra renoveringen startade vi en insamling, vilket gav positiv respons och ett belopp på etthundra tusen kronor, berättar Birgerson.
Förutom insamlingens donationer har även flera bidrag sökts, både för att båten är ett musealt fartyg samt coronastöd för fjolårets uteblivna resor. Än så länge är inga bidrag beviljade.
Är optimistiska
Efter en helt stillastående sommar 2020 står det klart att Trafik åtminstone kommer lämna kajplatsen några gånger i år.
– I maj ska båten till Motala och läggas i torrdocka för bottenbesiktning och målning. Då ska även ventiler och propeller ses över, berättar Seved Gericke.
– I år har vi också fått ett unikt jobb som vi inte gjort förut. Vi ska frakta en två ton tung ekstock från Visingsö till Grevbäcks Hembygdsförenings vattenkvarn, säger Rolf Birgerson.
Räknar ni med några turer för allmänheten?
– Vi hoppas på att få köra, men att det blir en fullsäsong vågar vi inte räkna med, menar Daniel Harrysson.
I vanliga fall startar säsongen i juni, men det är inte genomförbart i år.
– Vi planerar för att läget förbättras och har därför en preliminär turlista. Men allt kan ändras fort, säger Gericke optimistiskt och får medhåll från de andra.
Besättningen omfattar runt åtta personer när s/s Trafik tuffar ut på tur. Befälhavare och maskinchefer har en ångteknisk påbyggnadsutbildning, och nu ska föreningen få godkännande av Transportstyrelsen att till viss del själva utbilda förare, eftersom Trafik är ett unikt fartyg att manövrera. Detta, tillsammans med ideella krafter, är ett sätt att säkerställa att båten fortsättningsvis blir en symbol för Hjo.
– Vi får höra så mycket uppmuntrande ord om Trafik. Det är bara några veckor kvar av renoveringen, och det ska bli skönt att se resultatet, avslutar Daniel Harrysson, Seved Gericke och Rolf Birgerson.