Hoppa till huvudinnehållet

Tunga evenemang inställda

Publicerad:
Dragspelstämman och musikarrangemanget Rock mot cancer tvingas att ställa in även denna sommar. De flesta av de stora publikdragarna i Sommarhjo kommer att utebli även i år.
Foto: Alice Hultberg

Inställt. Inställt. Inställt...

Allt pekar i dagsläget på att de allra flesta publika evenemang i Hjo kommer att utebli för andra sommaren i rad. Anledningen är givetvis pandemin och dess konsekvenser.

Rock mot cancer i början av juli, anrika Dragspelsstämman i augusti, höjdpunkten Slöjdmässan i juli, Westernridningen Hjo Ko, Grönköpings marknad, tre planerade fisketävlingar är något som inte kommer inte att kunna arrangeras.

Det ska påpekas att definitivt beslut om Slöjdmässan fattas under tisdagen. Ansvariga Laila Palm i Grevbäcks Hembygdsförening förklarade dock redan under måndagen, att hon inte ser några möjligheter att genomföra den publikdragande hantverksmässan 9-11 juli, som det var planerat.

– Det lutar kraftigt åt att beslutet blir att ställa in på vårt tisdagsmöte. Vi ser inga möjligheter till att kunna garantera restriktioner om besökarantal och vi har ingen som helst tanke på att hägna in hela parken, säger hon.

Ett annat publikdragande arrangemang under Hjosommaren har varit Rock mot cancer. En musikfestival på Stadsparkens utomhusscen som vuxit och samlat in mycket pengar till Barncancerfonden Väst. För andra sommaren i följd tvingas man nu ställa in.

– Just nu har vi fattat beslut och det går inte att arrangera en sådan här tillställning under nuvarande förutsättningar. Vi kan helt enkelt inte begränsa antalet besökare och därmed tvingas vi att fatta det här ytterst tråkiga beslutet, säger Siewerth Anderson i arrangörsstaben.

Man kommer dock att fortsatt ha en insamling i gång under olika former, liksom ifjol. Då lyckades man ändå samla in omkring 100 000 kronor.

De tre inplanerade fisketävlingarna med Hjo inblandad som ort, med stortävlingen Drag 3 juli, kommer inte gå av stapeln. Ej heller klubbmatchen Hjo-Hästholmen 6 juni eller Vänern-Vätterntävlingen 7 augusti blir av.

– Formellt beslut är inte fattat, men det kommer att tas snarast, uppger Pierre Rydén i Hjo Fiske- och båtklubb. Ingen kan eller vill ta ansvar för följder som kan uppstå i de här tiderna som nu råder. Det enda rätta är att ställa in.

Sedan tidigare är Grönköpings marknad, Hjo Ko på Abrahamstorp samt Dragspelsstämman, bland de större evenemangen inställda. Vätterrundan är flyttad till september och S/s Trafik ser ut att få en lika trist sommar som förra året.

– Vi har gjort upp en turlista, men den släpper vi inte i rådande läge och det tror jag de flesta förstår, säger Rolf Birgersson i föreningen. Nu råder tillstånd för åtta personer på båten och enbart till besättningen går det åt tio.

– Vi har tackat ja till en enda publik bokning och den ligger i augusti. Kanske finns en liten förhoppning om att pandemiläget då har förbättrats. Vi går mot den tredje säsongen med noll i intäkter under de senaste fem åren. Det är givetvis inte hållbart i längden.

På kommunens kultur-, turist- och fritidsverksamhet är det en svårplanerad sommar som väntar. Det berättar verksamhetschef Christer Svensson:

– Visst har vi planer, men vi måste hålla alla dörrar öppna och kunna göra mycket snabba förändringar. I dagsläget tittar vi mycket på hur vi genomförde förra sommaren eftersom den kommande tycks bli med likartade förutsättningar.

– För utebadet låter vi, liksom ifjol, simskolan vara själva på badet under de tre veckor den pågår från skolavslutningen. Därefter är tanken att det ska öppnas för allmänheten, men med begränsat antal besökare.

För Kulturkvarteret i sin helhet, med turistbyrå, utställningar och bibliotek gäller pandemilagstiftningen, enligt Christer Svensson. Det innebär att upp till åtta personer får befinna sig i lokalerna samtidigt.

– Vi vill inte ha stängt en enda dag för länge. Vi planerar för att hålla öppet och kommer att ha samma bemanning som normalt. Det är tråkigt med ett stängt Kulturkvarter, men lagar och rekommendationer styr den verksamhet som vi kan erbjuda, menar Svensson.

– Bokutlåning fungerar utan fysiska besök och från turistsidan får vi, om det krävs, vara ute i samhället i så stor utsträckning som möjligt.

De stundtals populära stadsvandringarna planeras att genomföras på normalt sätt med begränsningen av max åtta personer samt att hålla avstånd.

– Vi har tagit reda på de förutsättningar som gäller och vi kan göra på detta sätt, avslutar Christer Svensson.

Artikeltaggar

Christer SvenssonHjoStadsparkenTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.