Hoppa till huvudinnehållet

Internationellt och lokalt i SM-premiären

Publicerad:
Anton Gole har ett SM-guld från MX2-klassen 2017 på meritlistan. Nu har 24-åringen bytt Vissefjärda CK mot Tibro MK och siktar mot ett SM-guld i MX1-klassen i år.
Anton Gole har ett SM-guld från MX2-klassen 2017 på meritlistan. Nu har 24-åringen bytt Vissefjärda CK mot Tibro MK och siktar mot ett SM-guld i MX1-klassen i år. Foto: Erica Augustsson

Det är internationell prägel på startlistorna till motocrossens två inledande SM-deltävlingar. Bland flera intressanta namn finns det också gott om Tibro MK-förare vid årets premiär.

Det är dags. Efter en tunn SM-serie 2020 med blott två deltävlingar står årets säsong nu för dörren. I Landskrona rivstartar serien med dubbla tävlingsdagar. Lördag och söndag räknas som två separata deltävlingar där respektive klass kör två finalheat per dag.

Tibro MK är väl representerat vid premiären på Saxtorpsbanan i helgen. 13 förare från klubben är anmälda för start, däribland två i damklassen. Matilda Ahlström och Hilda Sjöberg.

Matilda Ahlström slutade femma i motocross-SM i fjol och utsågs samtidigt till årets nykomling 2020 i damklassen.
Matilda Ahlström slutade femma i motocross-SM i fjol och utsågs samtidigt till årets nykomling 2020 i damklassen. Foto: Erica Augustsson

TMK-duon gjorde bra ifrån sig i förra årets SM. Ahlström slutade på femte plats i fjol och tilldelades utmärkelsen som årets nykomling. Strax bakom henne blev det en sjätteplats i mästerskapet för Sjöberg.

– Jag är verkligen jättenöjd med en femteplats i SM, men så klart vill jag träna på och bli bättre till nästa säsong, sade Matilda Ahlström till SLA i höstas.

Hög klass i MX1

Flest TMK-förare är det i herrarnas tyngsta klass, MX1. Sju av klassens totalt 55 anmälda kör för Tibro MK. Lägg därtill en Hjo MK-förare och två från Falköpings MK (se faktaruta).

Inför den här säsongen har fem elitförare bytt till Tibroklubben. Anton Gole är en av dem. 24-åringen nämns högt i förhandssnacket och själv hymlar han inte om var han vill vara när säsongen är slut.

– Jag kör för att vinna så klart. Annars skulle jag inte ställa upp, säger han.

Efter att ha gått fotskadad i ett halvår sedan en olycka vid VM i Italien i september tror han dock på en mjukstart i helgen.

– Jag räknar inte med att vara hundra procent när SM-serien drar i gång i Landskrona. Jag får ta första deltävlingen och se lite var jag står och göra så gott jag kan.

Utöver de många Skaraborgarna är det gott om internationella namn i svenska mästerskapets MX1-klass den här säsongen.

Ryssen Vsevolod Brylyakow till exempel. Eller varför inte nämna Miro Sihvonen från Finland, Nichlas Bjerregaard från Danmark eller Indrek Mägi från Estland. Lägg därtill den svenske VM-föraren Alvin Östlund och hårt satsande Eddie Hjortmarker.

På förhand finns det onekligen förutsättningar för en tät toppstrid i den tyngsta SM-klassen i år.

Förra säsongen blev Fredrik Theorell främste Tibro MK-förare med sin sjundeplats i MX1.

Everts i MX2-klassen

Rasmus Lundell var ensam TMK-förare i MX2-SM förra säsongen. I år får han sällskap av Max Lövgren, Axel Gustafsson och Martin Holm, varav de två förstnämnda har bytt till Tibro inför säsongen.

Det är dock inte något av de fyra TMK-namnen i MX2-klassen som drar blickarna till sig inför helgens premiär. I startlistan är det framför allt en 16-årig belgare som sticker ut.

Liam Everts. Son till Stefan Everts – storföraren som har vunnit VM tio gånger och som är en av de största giganterna inom sporten. Räkna med att Everts den yngre lär hänga tungt i gasrullen på Saxtorp.

En annan förare som lär hålla hög fart i sanden är den svenske VM-föraren Isak Gifting.

Lokala förare

Följande förare från lokala klubbar är anmälda till motocrossens dubbla SM-premiär på Saxtorpsbanan i Landskrona den 17-18 april:

MX-Women

Tibro MK: Matilda Ahlström, Hilda Sjöberg.

MX1

Tibro MK: Anton Gole, Niclas Gustavsson, Rikard Hansson, Mattias Augustsson, Fredrik Theorell, Anton Nordström, Alfred Larsson.

Hjo MK: Pontus Ståhl.

Falköpings MK: Edvin Hagman, Daniel Lundberg.

MX2

Tibro MK: Max Lövgren, Axel Gustafsson, Martin Holm, Rasmus Lundell.

Artikeltaggar

Anton GoleMatilda AhlströmMotocrossMXSMTibro MK

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.