Hoppa till huvudinnehållet

Västgötar vaccinerar sig i Halland

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Flera tusen västgötar vill vaccinera sig i Halland som kommit längre ned i åldrarna för vaccination jämfört med Västra Götaland.
Flera tusen västgötar vill vaccinera sig i Halland som kommit längre ned i åldrarna för vaccination jämfört med Västra Götaland. Foto: Johan Nilsson/TT

I Region Halland ligger man långt före Västra Götalandsregionen i vaccinationstakt. Kommande helg kan till exempel 60-åringar redan börja boka tider och nu lockas allt fler västgötar till grannlänet.

I Västra Götalandsregionen håller man fortfarande på att vaccinera i fas 2, det vill säga från den som är 65 år eller äldre, med de äldsta först. Många vårdcentraler vaccinerar just nu personer runt 70 år.

I Halland däremot har man redan lyckats komma ner i fas tre, vilket bland annat innebär att redan i dag kan den som är född 1957 börja boka in sig via regionens hemsida, och redan på söndag är det dags för den yngsta åldersgruppen i fas 3, födda 1961, att boka en tid.

Det är fritt fram att boka tid på vilken vårdcentral man vill, med hänvisning till det lagstadgade vårdvalssystemet som innebär att man kan välja öppenvård i vilken region som helst. Det bekräftas också i ett mejl från Kristine Rygge, vaccinsamordnare.

Har en vårdcentral rätt att neka att vaccinera patienter eftersom de inte är listade?

”Nej, man har inget listningskrav”, svarar Kristine Rygge.

Enligt uppgifter till SVT Väst har 1200 personer från Västra Götaland vaccinerat sig i Halland hittills och hela 2800 personer har bokat tid.

– Det ställer till en del problem för oss eftersom vi får vaccin efter vår befolkningsmängd. Vi för en dialog med Folkhälsomyndigheten om en eventuell omfördelning av vaccindoser, säger Karin Hesselgard, förvaltningschef för närsjukvården i region Halland till SVT.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeSkaraborgVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.