Hoppa till huvudinnehållet

Drömhelg för Gole: ”Tror inte på tur”

Publicerad:
Det blev full pott för Tibro MK:s Anton Gole på Saxtorpsbanan i Landskrona. Seger i samtliga fyra heat och en lysande start på SM-säsongen.
Det blev full pott för Tibro MK:s Anton Gole på Saxtorpsbanan i Landskrona. Seger i samtliga fyra heat och en lysande start på SM-säsongen. Foto: Erica Augustsson

Inför SM-premiären var han osäker på formen. Efter helgen kan Anton Gole konstatera att den är bra.

– Det känns grymt, säger Tibro MK-föraren efter SM-premiärens dubbelseger i Landskrona.

På förhand pratades det en hel del om det internationella deltagande vid motocrossens SM-premiär. Men när helgens två deltävlingar summeras görs den det med två helsvenska – och identiska – prispallar i MX1-klassen.

Tibro MK:s Anton Gole fick kliva överst båda dagarna.

– Målet är alltid att vinna, men jag trodde absolut inte att jag skulle vara i sådan här form. Absolut inte efter den här försäsongen och alldeles för få timmar på hojen. Det känns grymt, säger han och fortsätter:

– De andra har kört grymt och det har varit bra fajter. Riktigt roligt. Det har inte varit enkelt, men det har ändå gått min väg.

Segraren Anton Gole flankeras av tvåan Emil Berggren och trean Alvin Östlund.
Segraren Anton Gole flankeras av tvåan Emil Berggren och trean Alvin Östlund. Foto: Erica Augustsson

Han uppvaktades flitigt av framför allt en svensk duo i Örebros Emil Berggren och Woxnadalens Alvin Östlund som blev tvåa respektive trea både lördag och söndag.

Tappade tanklocket

Trots uppvaktningen inkasserade Tibroföraren maximala 100 poäng genom fyra heatsegrar.

– En helt underbar helg. Jag har aldrig kört så här bra på en sådan här typ av bana. Jag tyckte verkligen inte att jag körde fort, men det var stabilt. Jag hade inte många tillbud eller många misstag. Det gick kontrollerat, säger han.

Anton Gole anslöt till Tibro MK inför den här säsongen.
Anton Gole anslöt till Tibro MK inför den här säsongen. Foto: Erica Augustsson

Men det var dock en detalj som var nära att kosta honom segern i söndagens första finalheat.

Ett öppet tanklock.

– Jag kom i en långytter och slog av det med knät. Jag blev helt blöt på knät. Jag fick stanna till och skruva åt det igen. Skönt att jag kunde komma i mål med tillräckligt med soppa, säger han om incidenten.

Medan tanklocket skruvades på igen fick Gole se sig passerad av Alvin Östlund. Men innan målflaggan hängdes ut var ordningen var återställd – TMK-föraren var uppe i ledningen igen och flaggades av som segrare.

– Jag tror väl inte på tur så... men det har verkligen gått min väg i alla situationer den här helgen.

Är det här det första steget mot ett SM-guld? Eller är det för tidigt att säga efter två deltävlingar?

– Nej men visst är det så. Absolut en väldigt bra start i alla fall.

Han tillägger:

– Jag måste tacka alla som har hjälpt mig på vägen hit. Jag har haft en grym hoj och grym känsla i helgen.

Uddevalla nästa

Om inte coronapandemin sätter stopp för vidare racing så är det fortsatt lång väg kvar innan SM-guldet kan firas framåt hösten.

Nästa stopp på den resan planeras bli i Uddevalla där nästa deltävling körs i mitten av maj.

– Hårdbana är min grej. Det här var första gången i hela min karriär som jag njöt av att köra race på en sandbana, men jag ser verkligen fram emot att köra i Uddevalla, säger Gole.

Fredrik Theorell gjorde bra ifrån sig.
Fredrik Theorell gjorde bra ifrån sig. Foto: Erica Augustsson

I skuggan av den nye TMK-föraren som levererade direkt gjorde Fredrik Theorell två starka deltävlingar i Landskrona. Lördagens totala åttondeplats följde han upp med en imponerande sjätteplats på söndagen.

Lokala resultat

Så här gick det för de lokala förarna vid den första och andra MXSM-deltävlingen i Landskrona den 17-18 april:

Lördag:

MXW: Matilda Ahlström, Tibro MK, 5 totalt i deltävlingen (7+5 i första respektive andra finalheatet), Hilda Sjöberg, TMK, 11 (9+16).

MX1: Anton Gole, TMK 1 (1+1), Anton Nordström, TMK, 7 (9+6), Fredrik Theorell, TMK 8 (8+8), Mattias Augustsson, TMK, 17 (18+15), Rikard Hansson, TMK, 19 (21+17), Edvin Hagman, Falköpings MK, 20 (19+19), Niclas Gustavsson, TMK, 21 (22+18), Alfred Larsson, TMK, 21 (30+25), Pontus Ståhl, Hjo MK, 32 (27+31).

MX2: Martin Holm, TMK 16 (20+13), Axel Gustafsson 18 (14+39), Rasmus Lundell 33 (26+32), Max Lövgren 36 (31+35).

Söndag:

MXW: Matilda Ahlström 8 (5+12), Hilda Sjöberg 9 (10+7).

MX1: Anton Gole 1 (1+1), Fredrik Theorell 6 (5+12), Anton Nordström 9 (14+5), Mattias Augustsson 11 (11+13), Rikard Hansson 14 (16+9), Niclas Gustavsson 24 (20+21), Alfred Larsson 25 (26+22), Edvin Hagman 26 (21+23), Pontus Ståhl 27 (27+24).

MX2: Axel Gustafsson 17 (13+39), Martin Holm 21 (19+19).

Artikeltaggar

Anton GoleMotocrossMXSMTibro MK

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.