Hoppa till huvudinnehållet

Över 60 000 vaccindoser nästa vecka

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Västra Götalandsregionen har målet att alla som är 65 år och äldre ska ha erbjudits första vaccindosen senast den 16 maj.
Västra Götalandsregionen har målet att alla som är 65 år och äldre ska ha erbjudits första vaccindosen senast den 16 maj. Foto: Attila Balazs

Nästa vecka, vecka 16, kommer 60 600 doser vaccin skickas ut i Västra Götaland.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare, lovar också att skillnaderna mellan kommunerna i hur långt de kommit med vaccineringarna, kommer att jämnas ut allt eftersom.

Mer än varannan invånare (53,9 procent) i åldersgruppen 70 år och äldre, i Västra Götaland, har fått en första dos vaccin mot covid-19. Det berättar regionen i ett pressmeddelande under fredagen.

– Det går snabbt nu. Den här veckan, vecka 15, har drygt 60 000 doser skickats ut och nästa vecka lika många. Flera vårdcentraler vaccinerar nu listade patienter som är 65 år och äldre och inom några veckor kommer de flesta vaccinatörer att ha nått dit, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen delar det nationella målet om att alla födda 1956 och tidigare ska ha erbjudits vaccin senast 16 maj.

Nästa vecka, vecka 16, skickar regionen ut 60 600 doser till vaccinatörerna i Västra Götaland. Liksom tidigare veckor prioriteras vårdcentraler för vaccination av invånare 65 år och äldre. Det förhållandevis stora antalet doser denna och föregående veckor göra att vaccinatörer i Västra Götaland nu snabbt kommer framåt i enlighet med vaccinationsplanen, skriver regionen i pressmeddelandet.

– Vaccination sker på mer än 200 platser i vårt län och det är ett fantastiskt jobb som görs av alla vaccinatörer. Det är också glädjande att vaccinationsviljan är hög hos så många invånare, säger Kristine Rygge.

Fortfarande finns skillnader i hur många som vaccinerats i kommunerna och hur mycket vaccin som vaccinatörerna fått tilldelat från regionens vaccinationssamordning. Sedan några veckor tillbaka justerar Västra Götalandsregionen fördelningen av vaccin till vaccinatörerna för att minska skillnaderna.

– I Västra Götaland bokar de som vaccineras just nu tid via sin vårdcentral. Vaccinatörerna kontaktar sina listade invånare på olika sätt. Gå in och titta på din vårdcentrals hemsida, gärna via 1177.se, för att se om det är din tur att boka vaccinationstid, säger Kristine Rygge

Personer som är 75 år och äldre ska dessutom bli kontaktade av sin vaccinatör.

– Är man 75 år eller äldre och inte har blir kontaktad den närmsta veckan kan det vara läge att själv kontakta sin vårdcentral, säger Kristine Rygge.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeSkaraborgVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.