Hoppa till huvudinnehållet

Inget vaccin ska kasseras - ge hellre till nästa fas

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Enligt riktlinjer undertecknade av Kristine Rygge, vaccinsamordnare, kan vaccin ges till yngre åldersgrupper utanför fas två, om alternativet är att kassera vaccin som blivit över.
Enligt riktlinjer undertecknade av Kristine Rygge, vaccinsamordnare, kan vaccin ges till yngre åldersgrupper utanför fas två, om alternativet är att kassera vaccin som blivit över. Foto: Thomas Johansson/TT

Använd alla vaccindoser - inget vaccin ska kasseras. Det är rekommendationen undertecknad av Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

Istället för att slänga vaccin kan vaccinatörerna till och med vaccinera personer i senare faser.

Från en vårdcentral i Skövde uppgavs i förra veckan att om inte alla vaccintillfällen bokades upp av patienter så skulle man kunna tvingas att slänga vaccindoser. De kunde inte heller använda vaccinet och börja vaccinera yngre åldersgrupper. Vårdcentralen hänvisade till att det är den regel som gäller för hela regionen.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare, har ställt samman rekommendationer kring prioritering av överblivna vaccindoser. Dokumentet har legat på regionens hemsida sedan den 5 februari, och huvudbudskapet är att alla vaccindoser ska användas - inget vaccin ska kasseras.

Här ett utdrag ur dokumentet: ”Det kan uppstå situationer i slutet av dagen där vaccinatören ganska snabbt måste kunna använda en dos som blivit över, till exempel på grund av att dosen inte kunnat ges till avsedd person av olika skäl. Vaccinatören får då lösa situationen på bästa sätt.”

I riktlinjerna hänvisas i första hand till att följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och vaccinera de äldsta först. ”I sista hand får man ge doser till personer i senare prioriteringsfaser, hellre än att vaccin kasseras.”

Reservlista underlättar

Det är dock önskvärt att man planerat för att situationen kan uppstå och att en reservlista underlättar prioriteringen. Det är den vaccinatör som vaccinerar dos ett som också ansvarar för att planera för att dos två ges i rätt tid och med rätt vaccin.

Enligt Gabriel Holmqvist, regionens presstjänst, finns det ingen uppgift om hur mycket vaccin som kasserats i Västra Götaland. Det finns heller ingen uppgift om att någon av de upphandlade vaccinatörerna ska ha kasserat doser.

Dock behövde man i samband med att Astra pausades akut, kassera redan uppdragna sprutor. Men det som inte dragits upp i sprutor kylförvarades och användes senare.

”Det kan också ha förekommit att man kasserat vid handhavandefel eller att en spruta åkt i golvet och därmed behövt kasseras, men det är inget vi har någon översikt över centralt. Det viktiga är att man vid varje vaccination har en plan för hur man gör vid överblivna doser, så att inget kasseras. Om man står i valet mellan att slänga doser och att vaccinera någon utanför fas 2, ska man vaccinera”, skriver Gabriel Holmqvist.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.