Hoppa till huvudinnehållet

Mitten av maj startskott för massvaccinering

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Kristine Rygge berättar att man nu börjar vaccinera 60-64-åringar i riskgrupp denna vecka på flera vårdcentraler i regionen.
Kristine Rygge berättar att man nu börjar vaccinera 60-64-åringar i riskgrupp denna vecka på flera vårdcentraler i regionen.

Redan denna vecka börjar flera vårdcentraler i Västra Götaland att vaccinera riskgrupper i åldrarna 60-64 år. Om ytterligare ett par veckor resterande personer i samma ålder.

I mitten av maj beräknas den första åldersgruppen som ingår i den stora massvaccineringen kunna börja boka tid.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare på Västra Götalandsregionen, berättar om vaccinationsläget.

– Det ser mer stabilt ut nu med vaccinleveranserna, säger hon.

Enligt den preliminära planen ska vissa riskgrupper i åldrarna 60-64 år, med sjukdom eller ett tillstånd som kontrolleras på sjukhus, bli kontaktade av sjukvården redan denna vecka för vaccinationsbokning.

Därefter kommer de andra 60-64-åringarna som inte tillhör riskgrupp, att på egen hand kunna börja boka från och med den 3 maj. Bokningarna görs via 1177.se eller per telefon till valfritt vaccinställe.

I den här tredje fasen ingår sedan även personer 18-59 år med sjukdom eller tillstånd som kontrolleras på sjukhus. Vaccinationen sker i åldersordning med beräknad början från den 3 maj. Den här gruppen kommer att kontaktas av sjukhuset.

Breda massan i maj

Under vecka 20, i mitten av maj, är planen att den första åldersgruppen i den breda massan, 50-59-åringar, ska kunna börja boka in sig.

– Om det sedan fortsätter i åldersordning beror på vaccintillgången, förklarar Kristine Rygge.

”Den breda massan” handlar totalt om nästan 780 000 personer i Västra Götalandsregionen. Bokningsmöjligheterna kommer att begränsas om det inte finns tillräckligt med vaccin, i så fall kommer åldersordning att gälla med 10- eller 20-årsintervaller.

Kristine Rygge tror inte det ska bli kaos när så många ska vaccineras samtidigt.

– Det finns de tider som finns. Om vi sedan väljer att boka upp i åldersordning beror det inte på att vi tror att det annars blir kaos utan det beror på tillgången till vaccin, säger Kristine Rygge.

Speciellt läge i Skaraborg

Hittills har inte allt flutit på perfekt i vaccinationsbokningarna. Till exempel i Skaraborg där flera vårdcentraler har haft svårt att fylla alla vaccinationstider som erbjudits de över 65 år.

Kristine Rygge menar att det kan bero på det samarbete som förekommer mellan primärvård och sjukhus.

– Det ser väldigt olika ut i regionen. I Skaraborg kan det vara så att de personer som inte bokar vaccination på sin vårdcentral, redan är vaccinerade på ett sjukhus.

Registreringarna från sjukhusen kan ta en tid för vårdcentralerna att se.

– Men det viktigaste är att nå så många som möjligt, men det innebär ju förstås merarbete för vårdcentralerna att ringa runt till redan vaccinerade, säger Kristine Rygge.

När det kommer till personer under 65 år och utanför sjukhusgrupperna, så kommer inte vårdcentralerna att ringa upp längre som man gjort för 65 plus. Det är alltså upp till personen själv att boka tid.

Vårdcentraler kan gå vidare

I Skaraborg har det funnits vårdcentraler som inte har gått vidare till yngre åldersgrupper när de inte lyckats boka upp alla tider. Vårdcentraler har hänvisat till att det inte är tillåtet från regionen att gå vidare till nästa fas, utan först invänta så att de andra vårdcentralerna hinner i kapp.

– Det stämmer inte. Om de kommit så långt så måste de gå vidare. De doser man fått måste man självklart vaccinera upp, något annat vore absurt, säger Kristine Rygge.

Personer under 65 år kommer inte att få Astra Zenecas vaccin enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vårdpersonal som fått en första dos med Astra Zeneca, kommer att få en andra dos med något av de andra vaccinen. De personer över 65 år som fått ett visst vaccin i sin första dos, kommer att få samma vaccin i sin andra. Pfizer eller Moderna kommer inte här att ersättas av Astra Zeneca.

Så här bokar du tid för vaccinering

Via vårdguiden 1177.se ska man efter hand kunna se när det är dags att boka tid för just sin åldersgrupp. Och med hjälp av e-legitimation kan man gå in och boka på sin vårdcentral där man är listad, eller annan vårdcentral om man så önskar.

Alternativt till bokning via nätet är att ringa den vaccinatör (i de flesta fall en vårdcentral eller sjukhus) där man önskar vaccinera sig.

När den stora breda massan 18-59 år i fas 4 kommer att erbjudas vaccinering, ska det gå att vaccinera sig hos vilken vaccinatör som helst, och boka via 1177 eller per telefon.

När är det min tur?

FAS 3: Tidbokning öppnas från och med innevarande vecka, vecka 16 för åldersgruppen 60-64 år, som tillhör riskgrupp. För övriga 60-64 år som inte tillhör riskgrupp, börjar bokningen vecka 18. Personer med riskökning kallas av sjukhusen. Den andra gruppen får själva boka tid.

Personer 18-59 år med sjukdom eller ett tillstånd som kontrolleras på sjukhus. Vaccination i åldersordning, de äldsta först. Sjukhusen börjar kalla denna grupp från och med vecka 18, 3-9 maj.

Fas 4: Börjar med personer 50-59 år som inte tillhör en riskgrupp. Preliminär start för bokning vecka 20, 17-23 maj. Valfri vaccinationsplats i Västra Götaland.

Övriga 18-49 år som inte tillhör riskgrupp. Preliminär start för bokning vecka 23, 7-13 juni. Ännu inte bestämt om bokning sker i åldersordning för den här gruppen, det beror på vaccintillgång.

Källa: Västra Götalandsregionen

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeSkaraborgVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.