Hoppa till huvudinnehållet

Åtgärder för säkrare trafik

Publicerad:
Hastigheten i Korsberga och Blikstorp är 50 kilometer i timman, men föreslås sänkas till 40, precis som i Hjo stad. Trafikverket äger dock frågan, men kommunen ska trycka på.
Hastigheten i Korsberga och Blikstorp är 50 kilometer i timman, men föreslås sänkas till 40, precis som i Hjo stad. Trafikverket äger dock frågan, men kommunen ska trycka på. Foto: Lars-Ola Carlén

Kommunen arbetar ständigt med att öka trafiksäkerheten och det saknas inte förslag från Hjoborna. Några av de senaste är sänkt hastighet, förhöjt kors, bom i hamnen, samt ny gång- och cykelbana utmed Torggatan.

Trafik och trafikmiljö är ett hett ämne i Hjo. Inte minst det senaste beslutet om p-avgifter i hamnen visar på Hjobornas engagemang. Men det saknas inte förslag på andra åtgärder heller och tekniska utskottet, som också är trafiknämnd, diskuterade några av dessa vid sitt senaste sammanträde.

Att ha säkra gång- och cykelvägar till och från skolorna är ett prioriterat område. Mot den bakgrunden diskuteras att höja Strömsdalsvägen i korset med Skogsvägen vid Knivsmedsbacken.

En förhöjning på Strömsdalsvägen i korset med Skogsvägen skulle höja trafiksäkerheten för gångare och cyklister.
En förhöjning på Strömsdalsvägen i korset med Skogsvägen skulle höja trafiksäkerheten för gångare och cyklister. Foto: Lars-Ola Carlén

– Det är många som går och cyklar den vägen till och från Hammarnskolan och Guldkroksskolan från Hammarnsjorden, konstaterar samhällsbyggnadschef Svante Andrén.

Sänkt hastighet

Vidare finns förslag om sänkt hastighet. Dels på Karlsborgvägen vid Sanna gård och ut till 195:an. Dels i Korsberga och Blikstorps samhälle som i dag har 50 kilometer i timman i tätorterna.

– Förslaget är att sänka till 40 km/timman, precis som i Hjo stad. Det är dock inte kommunen, utan Trafikverket som råder över hastighetsbestämmelsen, men vi trycker på för en sänkning, säger Svante Andrén.

En förbindelse föreslås mellan den nya gång- och cykelbanan på Strömsdalsvägen utmed Torggatan till Skolgatan.
En förbindelse föreslås mellan den nya gång- och cykelbanan på Strömsdalsvägen utmed Torggatan till Skolgatan. Foto: Lars-Ola Carlén

Likaså diskuteras en gång- och cykelväg utmed Torggatan i Hjo från Skolgatan fram till kyrkogården för att knyta samman med den nya gång- och cykelbanan på Strömsdalsvägen.

– Det finns möjlighet att söka pengar från Trafikverket för denna säkerhetsåtgärd, berättar Svante Andrén.

Det finns även förslag att sätta upp en bom på Magasinsgatan vid infarten till Strömparterren i hamnen i höjd med Hamnkrogen. Detta som en möjlighet att stänga av Strömparterren vid olika arrangemang, exempelvis Vätternrundan och Dragfisketävlingen, samt även kunna förhindra samlingar av störande bilar på tider då det är stängt för nattrafik i stan.

En bom föreslås för att kunna stänga av Strömparterren vid arrangemang och störande bilsamlingar.
En bom föreslås för att kunna stänga av Strömparterren vid arrangemang och störande bilsamlingar. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

HammarnskolanMagasinsgatanSannaSvante AndrénTorggatanTransport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.