Hoppa till huvudinnehållet

Röda kyrkor får bidrag av stiftet

Publicerad:
Svärtans kapell ska få en yttre uppfräschning.
Svärtans kapell ska få en yttre uppfräschning. Foto: Lars-Ola Carlén

Två rödmålade kyrkbyggnader i Hjo pastorat ska få en uppfräschning och får ta del av medel från stiftet och staten. Det är klockstapeln i Mofalla och kapellet i Svärtan som ska målas om och renoveras under nästa år.

Skara stift har fördelat drygt 47 miljoner kronor till antikvariska åtgärder och ytterligare 15 miljoner i kyrkounderhållsbidrag till renovering under 2022.

Den kyrkoantikvariska ersättningen beviljas av riksdagen och består av statliga skattemedel. Ersättning på totalt 460 miljoner kronor per år fördelas mellan Sveriges 13 stift.

Pengar ska gå till kostnadskrävande och antikvariskt motiverade åtgärder på byggnader och inventarier som är skyddade enligt kulturminneslagen. I Skara stift finns cirka 435 skyddade kyrkor och kapell.

Rödfärgning

Den närmaste femårsperiod avsätts närmare 47 miljoner kronor per år i stiftet.

Stiftsstyrelsen fördelar även ett kyrkounderhållsbidrag för att ytterligare minska församlingarnas egeninsatser. Denna summa är cirka 15 miljoner per år för Skara stift under perioden 2021-2025.

Mofalla kyrkas klockstapel ska rödmålas.
Mofalla kyrkas klockstapel ska rödmålas. Foto: Lars-Ola Carlén

För nästa år har Hjo pastorat beviljats såväl statliga medel som stiftsbidrag för rödfärgning av Mofalla kyrkas klockstapel med 117 650 kronor. På Svärtans kapell, även det rödfärgat, ska det genomföras ommålning och renovering av fasad, dörrar, fönster, samt lagas en trappa och takavvattning.

Till detta får pastoratet 171 300 kronor i bidrag.

Artikeltaggar

Etik och religionHjoMofalla

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.