Hoppa till huvudinnehållet

Få lediga vaccinationstider i Skaraborg

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Den här och nästa vecka råder det brist på vaccin i Västra Götalandsregionen. Just nu är det få tider som läggs ut för att boka i Skaraborg.
Den här och nästa vecka råder det brist på vaccin i Västra Götalandsregionen. Just nu är det få tider som läggs ut för att boka i Skaraborg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under tisdagen körde Västra Götalandsregionen igång sin nya samlingssida för lediga vaccinationstider.

Men vid 17-tiden fanns det inte några lediga tider kvar överhuvudtaget i Skaraborg. Från och med i morgon, onsdag, kommer dock ett apoteksbolag börja erbjuda tider.

Alla Närhälsans mottagningar i Skaraborg som vaccinerar mot covid-19, plus de privata mottagningarna, finns från och med tisdagen med på en gemensam plattform på 1177.se.

Genom ett klick på ”Mottagningar som har lediga tider för webbokning just nu”, kommer samtliga vaccinatörer fram som har lediga tider. Det visar sig dock att under tisdagseftermiddagen, vid kl 17, finns det bara två vaccinatörer som erbjöd vaccintider, Närhälsan i Bäckefors och Närhälsan i Bollebygd.

Under tisdagsmorgonen fanns dock ett par hundra tider inom Närhälsan Skövde jourcentral, men de försvann snabbt. Under några få minuter på eftermiddagen publicerade Närhälsan i Mariestad 20 lediga tider som bokades upp på några få minuter.

På 1177 finns också ett antal privata vaccinatörer som ska ha fått leveranser under denna vecka. Men hos till exempel företaget Vaccina som skulle vaccinera i Lidköping och Falköping så fanns inga lediga tider på tisdagen.

Bolaget Kronans Apotek, som finns i flera städer, ska dock börja vaccinera under onsdagen. Bland annat i Mariestad, Vara och Falköping.

Prio dos två

Att det inte finns så mycket tider har sin förklaring i att vaccinationsleveranser denna och även nästa vecka, delvis prioriteras för de som ska få en andra dos.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen, förklarar situationen i ett mejl:

”Eftersom vi har stor efterfrågan och samtidigt brist på vaccin får inte alla vaccinatörer tilldelning varje vecka. Västra Götalandsregionen fördelar så att de olika delarna i regionen kommer att få tillräckliga doser totalt sett, men utifrån vaccinbristen kan alla i den aktuella gruppen (nu 50 +) inte erbjudas tid samtidigt.”

Vad har du för råd till de som nu står i kö och vill vaccinera sig så snabbt som möjligt?

"Man har möjlighet att välja att vaccinera sig var man önskar i regionen, så om det inte finns lediga tider kvar just i Skaraborg kan man välja att åka till annan vaccinatör i en annan del av regionen om det finns lediga tider”, svarar Kristine Rygge.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeSkaraborgVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.