Hoppa till huvudinnehållet

Flera tecken på nedgång av covid-19 i Västra Götaland

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, vill uppmana regioninvånarna till fortsatt uthållighet för att ta hänsyn till sjukvården.
Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, vill uppmana regioninvånarna till fortsatt uthållighet för att ta hänsyn till sjukvården. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fler vaccinerade, färre antal smittade och färre inlagda på sjukhus. I Skaraborg minskade smittan med nio procent förra veckan. Flera tecken på en nedgång av covid-19 finns nu i Västra Götalandsregionen.

– Men sjukvården behöver fortfarande din hjälp, vi vill inte att det vänder uppåt igen, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under förra veckan, vecka 19, minskade antalet nya smittade i covid-19 i Västra Götalandsregionen med totalt 13 procent jämfört med vecka 18. Minskningen syns i alla länsdelar, däremot är skillnaderna ganska stora.

I Borås Sjuhärad är smittspridning som högst, med 309 fall per 100 000 invånare, följt av 279 fall i Fyrbodal och 255 fall i Skaraborg. I Borås Sjuhärad minskar det dock som mest, med 21 procent. I Skaraborg med 9 procent mellan vecka 18 och 19.

– I Skaraborg ökade antalet smittade under föregående vecka, så man ska nog se det som att Skaraborg ligger lite mer på en platå nu, förklarade Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, på onsdagens presskonferens med regionen.

Att smittan går ner kopplas till hur många som vaccineras. Och vaccinationerna går inte i den takt som regionen vill.

– Vi får inte tillräckligt med vaccin för att det ska flyta på som vi vill, förklarade Kristine Rygge, vaccinsamordnare.

Först under vecka 23, andra veckan i juni, ser det ut att bli lite fler vaccindoser. Men Kristine Rygge kunde inte säga något datum för när man ska kunna släppa på nästa åldersgrupp under 50 år. Det dröjer också lite längre för de som ska få dos ett just nu, eftersom det är många som behöver få sin dos två.

Fall av indisk variant

Jan Kilhamn ville betona att det gäller att fortsätta följa de riktlinjer som finns om att till exempel hålla avstånd.

– Vår sjukvårdspersonal har slitit och har fått göra tuffa prioriteringar för att klara covidpatienterna. Sjukvården behöver fortfarande din hjälp, och det får den om du fortsätter följa råd och rekommendationer.

Efter presskonferensen ställer vi frågan till Jan Kilhamn om nya virusvarianter. Han bekräftar att det har funnits enstaka fall i Västra Götaland av den indiska och den brasilianska varianten.

– Vi har inget skäl att ifrågasätta att vaccinet skulle ha effekt på de varianterna, säger Jan Kilhamn.

Tio procent av alla bekräftade fall i Västra Götalandsregionen helsekvenseras för att se om det finns andra virusvarianter än den nu dominerande brittiska varianten.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeSkaraborgThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.