Hoppa till huvudinnehållet

Seger ett måste för Tre Kronor

Publicerad:
Svenskt jubel. Ett måste i kväll mot Slovakien om slutspelschansen ska leva vidare för Tre Kronor i ishockey-VM. Här är det Adrian Kempe (9), Marcus Sörensen (i mitten) och Mario Kempe som firar i segermatchen över Storbritannien senast.
Svenskt jubel. Ett måste i kväll mot Slovakien om slutspelschansen ska leva vidare för Tre Kronor i ishockey-VM. Här är det Adrian Kempe (9), Marcus Sörensen (i mitten) och Mario Kempe som firar i segermatchen över Storbritannien senast. Foto: Roman Koksarov/AP/TT

Sverige måste förmodligen ta full pott, sex poäng, i sina två sista gruppspelsmatcher för att nå slutspel i ishockey-VM.

I kväll väntar ännu en ödesmatch, mot ledande Slovakien.

Förlorar Sverige är slutspelschansen borta.

Vad: Ishockey-VM, grupp A.

Var: Olympic Sports Centre, Riga.

När: I kväll kl 19.15.

Tv/radio: SVT2 och SVT Play/Radiosporten.

Lagens resultat hittills, Sverige: Danmark 3–4, Belarus 0–1, Schweiz 7–0, Tjeckien 2–4, Storbritannien 4–1. Slovakien: Belarus 5–2, Storbritannien 2–1, ROC (Ryssland) 3–1, Schweiz 1–8, Danmark 2–0.

Vinna eller försvinna: Sverige måste ta en trepoängare för att slutspelshoppet ska finnas kvar inför gruppavslutningen mot Ryssland. Blir det förlust är slutspelschansen borta. Sverige kan nå slutspel med full pott i de två sista matcherna, men det är ingen garanti. Andra resultat måste också gå rätt med svenska ögon.

Tre raka: Sverige har tre raka segrar i officiella sammanhang (VM- och OS-matcher) mot Slovakien, men i senaste mötet, 2018 när Sverige vann VM-guld, behövdes förlängning för att vinna (4–3). Senaste förlusten kom i OS-kvartsfinalen i Vancouver 2010 när Slovakien vann med 4–3.

SHL-kändisar hotet: Leksandsduon Marek Hrivik, utsedd till SHL:s bäste spelare, och Peter Cehlarik är Slovakiens största offensiva hot. Cehlarik leder poängligan i VM, tre mål plus fem assist, och Hrivik har gjort sex poäng (2+4). I målet finns förmodligen förre Örebrostjärnan Julius Hudacek som hittills varit förstavalet. Marian Studenic, New Jersey, är ende NHL-spelare, men det finns också två farmarlagsspelare i laget.

Tre Kronor

Målvakter: 39 Adam Reideborn (30 Viktor Fasth, 33 Samuel Ersson).

Backpar: 7 Henrik Tömmernes, 32 Magnus Nygren – 3 Klas Dahlbeck, 23 Jesper Sellgren – 20 Lawrence Pilut, 64 Jonathan Pudas – 50 Viktor Lööv.

Kedjor: 24 Oscar Lindberg, 17 Pär Lindholm, 67 Rickard Rakell – 19 Marcus Sörensen, 9 Adrian Kempe, 29 Mario Kempe – 51 Filip Hållander, 37 Isac Lundeström, 68 Victor Olofsson – 28 Jesper Frödén, 40 Andreas Wingerli, 12 Max Friberg – 70 Dennis Rasmussen.

Extraspelare: 34 Albert Johansson, 15 Pontus Holmberg.

Slovakien

Målvakter: 33 Julius Hudacek (35 Adam Huska, 42 Branislav Konrad).

Backpar: 44 Mislav Rosandic, 28 Martin Gernat – 71 Marek Daloga, 5 Simon Nemec – 3 Adam Janosik, 22 Samuel Knazko – 29 Michal Ivan, 48 Daniel Gachulinec.

Kedjor: 16 Robert Lantosi, 27 Marek Hrivik, 34 Peter Cehlarik – 88 Kristian Pospisil, 13 Michal Kristof, 89 Adrian Holesinsky – 12 Milos Klemen, 40 Milos Roman, 67 Marian Studenic – 23 Adam Liska, 19 Matus Sukel, 8 Pavol Skalicky.

Extraspelare: 7 Mario Grman, 65 Martin Bucko, 17 David Buc, 60 Juraj Slafkovsky, 77 Martin Fasko-Rudas.

Göran Sundberg/TT

Artikeltaggar

IshockeyRigaSportTre Kronor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.