Hoppa till huvudinnehållet

Mofalla Lantgård blir Grön Arenagård

Publicerad:
Att vistas utomhus bland djur gör gott för hälsan.
Att vistas utomhus bland djur gör gott för hälsan. Foto: Christian Johansson

I Mofalla strax utanför Hjo har Mia Lennartsson tillsammans med sambon Anders Dahlgren och barnen Alfred och Alice sin gård. Här driver de grönsaksodling, lammuppfödning och gårdsbutik, och nu i vår har gården certifierats som Grön Arenagård.

Att många mår bra av att vistas ute i naturen och bland djur är inget nytt. Forskning visar på detta fenomen och i rapporter från bland annat Lantbrukarnas Riksförbund och Sveriges Lantbruksuniversitet omnämns fördelarna med grön rehabilitering och grön omsorg, något som i dag bedrivs på flera platser i Sverige med goda resultat.

Kombinerade intressen

Kombinationen människors hälsa, djur och natur är något Mia Lennartsson, som i botten är sjukgymnast, brinner för. På utbildningen för tolv år sedan kom hon i kontakt med en gård med arbetslivsinriktad rehabilitering i lantmiljö, med många sysslor kopplade till odling, natur och trädgård. Mia förstod direkt att detta var något för henne och en möjlighet att kombinera sina intressen.

Mia Lennartsson driver Mofalla Lantgård med sin familj.
Mia Lennartsson driver Mofalla Lantgård med sin familj. Foto: Christian Johansson

– Jag tänkte redan då att jag någon gång vill jobba med detta, säger Mia, som är säker på att människor mår bra av att vistas ute i naturen och bland djur.

2019, efter några års varsam renovering av gården, startade Mia och Anders upp lite verksamhet. De började sälja köttlådor från sin lilla besättning Gotlandsfår och startade upp en grön sparrisodling. Ett år senare startade de även upp sin gårdsbutik, och nu i vår kände de sig redo att ta steget till att bli en godkänd Grön Arenagård, med möjlighet att erbjuda meningsfull sysselsättning för människors hälsa.

Certifieringskrav

Grön Arena är ett koncept inom Hushållningssällskapets förbund som vill erbjuda individanpassade tjänster för människor inom social omsorg, skola och hälsoområdet. Syftet är att ge individen möjlighet till personlig utveckling och förbättrad livskvalitet med hjälp av aktiviteter på gårdar bland djur ute i naturen. För att bli certifierad ställs ett antal krav, bland annat en genomförd Grön Arena-utbildning, lagar och regler att förhålla sig till, ett miljö- och värdegrundsarbete med mera. Efter genomförda och godkända krav kan gården få sitt certifikat, som alltså Mofalla Lantgård fått nu i vår.

– Det känns jättekul, Grön Arena är ju ett varumärke som innebär en kvalitetssäkring för den potentiella kunden och också ett enkelt sätt att förklara konceptet, eftersom det finns bra information att tillgå, säger Mia Lennartsson.

Gården från ovan.
Gården från ovan. Foto: Christian Johansson

Mia förklarar att sysslorna kan individanpassas och att tanken är att man ska få ta del av olika naturliga sysslor man gör på en gård. Förhoppningen är att man är med och skapar någonting meningsfullt. Sen kan det se ut på olika sätt. Det kan vara att odla morötter, bygga ett vindskydd i skogen eller tillbringa mycket tid hos djuren. Oavsett vad finns utrymme att bygga upp något, tillsammans.

Vårtid odlas mycket sparris på gården, på hösten är det pumpor som är i fokus.
Vårtid odlas mycket sparris på gården, på hösten är det pumpor som är i fokus. Foto: Christian Johansson

Det finns också utmaningar i att hitta ramarna för hur verksamheten ska se ut och hur den ska finansieras. Certifierade gårdar runt om i Sverige inriktar sig på olika målgrupper och samarbetar med olika aktörer. Det kan vara kommunen eller den lokala arbetsmarknadsenheten. En del har daglig verksamhet genom LSS. Det finns flera möjliga vägar att gå och Mia Lennartsson är öppen för alla. Förhoppningen är att få i gång någon typ av samarbete inom konceptet och kunna satsa mer och mer på det allt eftersom. Första steget var att få certifieringen.

Behov av något jordnära

I Mofalla är det vår. Frilandstulpanerna har just blommat över och sparrissäsongen har börjat. Mia tror att rörelse i form av sysslor på en gård kan vara skönt just för att det känns naturligt och kanske inte ses som träning eller fysisk aktivitet på samma sätt. Djuren behöver matas och skötas oavsett väder. Går man runt en hage och kollar stängsel har man plötsligt gått ett par kilometer utan att ha tänkt på det. I en stressig vardag som är kravfylld för många kanske vi känner ett behov av det jordnära. Ett av kraven för Gröna Arenagårdar är att gården bedrivs småskaligt och att det ska finnas olika djurslag. Även hållbarhetstänk både vad gäller miljö, hälsa och företagsamhet är grundpelare i konceptet.

Mia hoppas att fler ska få upp ögonen för konceptet så att fler får upptäcka fördelarna med det.

– Vi mår själva väldigt bra av att bo som vi gör och ha det så här. Vi vill dela med oss av det till andra och kunna ta vara på gårdens resurser, bygga någonting tillsammans med fler. Det hade varit roligt. Det finns ju mycket möjligheter.

Artikeltaggar

LantbrukMofalla

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.