Hoppa till huvudinnehållet

Dags för vaccin till 45 plus och riskgrupper över 18

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Kristine Rygge är trots färre vaccindoser, nöjd med att de trots allt lyckas hålla vaccinationsplanen.
Kristine Rygge är trots färre vaccindoser, nöjd med att de trots allt lyckas hålla vaccinationsplanen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nästa vecka kan alla från 45 år och uppåt samt riskgrupper från 18 år, boka vaccintid. I denna riskgrupp ingår bland annat personer med svår fetma.

Redan nu finns det kommuner i Skaraborg som ”tjuvstartat” med 45-åringarna.

Vaccinationerna pågår för fullt i regionen och framförallt gäller det för de som nu är i behov av dos två. Innevarande vecka har det levererats färre doser än beräknat, men det kommer lite mer nästa vecka. Men veckan därpå, vecka 24, är det åter färre leveranser.

– Sverige får lägre leveranser och då gäller det även för Västra Götaland. Men vi hoppas att vi i snitt kan vaccinera minst 50 000 personer per vecka med en första dos, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare.

Ytterligare ner i åldrarna

Enligt planen ska man gå ner ytterligare i åldrarna för vaccinering i Västra Götaland nästa vecka. De som fyller minst 45 år i år, får då chansen att boka tid. Redan nu har några kommuner ”tjuvstartat”, till exempel Skövde och Karlsborg.

– Det visar att vi är rätt ute att släppa på 45 plus nästa vecka, säger Kristine Rygge.

Förutom 45 plus kommer det även bli möjligt för riskgrupper ända ner till 18 års ålder att boka tid. Det handlar om de med kroniska sjukdomar såsom hjärt-kärl-sjukdom, lungsjukdom eller diabetes. Men det gäller också personer med fetma, det vill säga svår övervikt, en grupp som har visat sig vara en stor riskgrupp.

Efter 45 plus är planen att erbjuda 35 plus.

– Därefter kommer vi nog att släppa på ner till 18 års ålder, förklarar Kristine Rygge.

Hon tror att man kommer att kunna hålla den nationella vaccinationsplanen, trots lägre antal vaccindoser. En plan som säger att senast den 5 september ska alla över 18 år ha erbjudits vaccin mot covid-19.

Är du nöjd med hur vaccinationerna har fortlöpt hittills?

– Ja, absolut. Jag är glad över att vaccinationsviljan är så stor, säger Kristine Rygge.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeSkaraborgVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.