Hoppa till huvudinnehållet

Nu drar båtsäsongen igång

Publicerad:
Många var de som lade i sina båtar inför 1 juni .
Många var de som lade i sina båtar inför 1 juni . Foto: Miranda Smedberg

Lagom till första juni passade många på att lägga i sina båtar inför kommande säsong. Även fisketillsynsbåten utgick från Hjo hamn för en tur över Vättern.

Lagom till sista helgen i maj kom solen tillbaka. Lägligt för alla dem som skulle lägga i sina båtar i hamnen innan juni, medan den fortfarande är bemannad. Vid kranen står Rolf Bjurström som varit på plats hela morgonen och hjälpt till med sjösättning av diverse båtar. Just nu är det Christer Elvins segelbåt som ligger vid kajen. Gunnar Elvin står i segelbåten och tar emot masten som sänks ned från kranen.

– Sjösättningen är alltid efterlängtad, säger Christer Elvin, som tidigare varit sjöman.

Rolf Bjurström hjälpte Christer och Gunnar Elvin att sjösätta segelbåten.
Rolf Bjurström hjälpte Christer och Gunnar Elvin att sjösätta segelbåten. Foto: Miranda Smedberg

Många i kö

Intresset för båtplatser i Hjo hamn är stort. Joakim Andersson, hamnvärd i Hjo kommun tycker sig se ett ökat intresse för fiske och båtliv och berättar att ansvariga på andra hamnar säger samma sak. Alla 243 båtplatser är fyllda och det är många som står i kö för att få en, närmare bestämt 116 stycken för närvarande. Pandemin är antagligen en bidragande orsak till det ökade intresset men Joakim ser också ett annat samband.

– Efter renoveringen 2015/2016 har hamnen blivit mer populär. Då utökade vi också med 38 nya båtplatser som snabbt fylldes upp, säger han.

Fisketillsyn

I hamnen befinner sig också fisketillsynsman Michael Bergström med styrman Sten-Gunnar Stensson. Dagens tur utgår från Hjo och bär sedan av mot Gränna, Visingsö, Huskvarna och Jönköping. När våren och sommaren kommer blir det dags för tätare kontroller och Michael har hela Vättern som tillsynsområde så det finns att göra.

– Vår roll är att kontrollera att folk fiskar utifrån regelverket, för att vi ska ha hållbara fiskebestånd över lång framtid, säger han.

Förutom tillsyn är man även behjälpliga ute på sjön och tillhandahåller information. Man har också överblick över djurlivet runtom och i sjön. Vättern är unik på det sättet att det finns kallvattenarter som annars bara lever uppe i Norrland eller i större alpsjöar i Europa. Något som är viktigt att värna om.

– Det märks att vår roll betyder mycket. Dels för informationen men också för att vi har stävjat en del så det är ganska bra ordning på sjön, säger Michael Bergström.

– Ja, det blir bättre och bättre, säger Sten-Gunnar Stensson.

 • Fisketillsyn
  Fisketillsyn Foto: Miranda Smedberg
 • Fisketillsyn
  Fisketillsyn Foto: Miranda Smedberg
 • Hjo från sjön
  Hjo från sjön Foto: Miranda Smedberg
 • Norra fyren
  Norra fyren Foto: Miranda Smedberg

Slarvas med säkerheten

Mest att göra är det utan tvekan under kräftfisket. Det är också då det tjuvfiskas som mest. Men det är inte bara fiskeregler som behöver efterhållas. Det som slarvas mest med på sjön enligt Bergström, är att bära flytväst.

– Det slarvas alldeles för mycket med säkerheten. Det är inte godtagbart. Det är så enkelt att ta på sig en flytväst.

Socialt jobb

Jobbet passar bra för Bergström och Stensson som båda har ett stort intresse för fiske och natur. Sten-Gunnar Stensson är numera pensionär men fortsätter att åka med.

– Jag gillar ju att vara ute på sjön, och är också med i sjöräddningssällskapet, säger han.

Innan de åker ut från hamnen är det många som kommer fram och pratar, och när båten avgår vinkas det från piren.

Michael Bergström tycker att det bästa med jobbet är att få komma ut på sjön och prata med folk. Och att man bestämmer mycket själv vart man ska åka beroende på väderlek. Sen är det ett jobb under stort ansvar.

– Men brinner man för det som både jag och Stensson gör, då är det roligt.

Artikeltaggar

BåtsportGrännaHjoHuskvarnaVätternVisingsö

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.