Hoppa till huvudinnehållet

Hjobo årets Skaraborgstipendiat

Publicerad:
Illustratören Jesper Jenemark är en av årets Skaraborgsstipendiater och får 30 000 kronor av Västra Götalandsregionen.
Illustratören Jesper Jenemark är en av årets Skaraborgsstipendiater och får 30 000 kronor av Västra Götalandsregionen. Foto: Tyra Jenemark

Illustratören Jesper Jenemark från Hjo är en av årets Skaraborgstipendiater. Det redovisade regionens kulturnämnd efter att ha utsett årets mottagare av Västra Götalandsregionens olika kulturstipendier.

Med anledning av pandemin har kulturnämnden beslutat att fler kulturstipendier ska delas ut, 30 mot tidigare års 10.

Totalt delas 15 arbetsstipendier á 100 000 kronor och 30 kulturstipendier á 30 000 kronor ut.

Nämnden beslutar även om Skaraborgsstipendiet, som i år har två mottagare. Stipendiesumman för dem är på 30 000 kr. Jesper Jenemark från Hjo är den ene och Africa Coll den andre stipendiaten.

– I år har vi utökat antalet stipendier och hoppas att detta blir en uppmuntran och injektion för kommande uttryck. Vi ser en stor bredd på konstnärliga uttryck och en hög kvalitet, säger Conny Brännberg, ordförande för kulturnämnden.

Med anledning av pandemin uteblir stipendieutdelningen där kulturnämnden möter stipendiaterna. Istället skickas stipendiet och diplomet hem till mottagaren och kulturnämndens presidium gratulerar med en videohälsning. Årets diplom är gjort av konstnären Christina Roos.

Stipendierna är ett av kulturnämndens sätt att gynna nyskapande i Västra Götaland och skapa förutsättningar för långsiktigt konstnärligt skapande inom alla genrer. Stipendierna delas ut till yrkesverksamma konstnärer bosatta och verksamma i Västra Götaland.

Årets diplom är skapat av Christina Roos.
Årets diplom är skapat av Christina Roos.

Stipendiater

Kulturstipendiater: Bortas Josefine Andersson, Dorna Aslanzadeh, Anna Berg, Ansgar Beste, Tom Bogaard, Victor Brandt, Jonas Fröberg, Anna Gustavsson, Åsa Gustafsson, Mats O Hansson, Mansoor Hosseini, Helga Härenstam, Dominika Kemilä, Eva Kruse, Chrisse Kuisma Karlsson, Eric Langert, Hanna Liljenberg, Maria Magnusson, Max Mitle, Sara Nielsen Bonde, Åsa Nordgren, Mattias Norström, Martha Ossowska Persson, Stina Pettersson, Hanna Reidmar, Hanna Romin, Erika Ticona, Berith Stennabb, Kolbrún Inga Söring, Smiljana Vukovic.

Arbetsstipendiater: Marta Chaves de Melo, Stefano Conti, Helena Fagertun, Anna-Maria Friman Henriksson, Goran Hassanpour, Eija Hetekivi Olsson, Ulrika Jansson, Ditte Johansson, Jörgen Lind, Sanna Lindholm, Gloria Lopez Cleries, Matti Ollikainen, Maria Sandlund, Matilde Søes Rasmusson, Jonny Wartel.

Skaraborgsstipendiater: Jeper Jenemark, Africa Coll

Artikeltaggar

HjoLitteraturNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.