Hoppa till huvudinnehållet

Ekström har köpt silon

Publicerad:
Martin Ekström, ägare till Hjo Bygg och Anläggning, köper kvarteret Yxan 7 med silon på industriområdet av Lantmännen, företrädd av regionchef Mikael Bernström.
Martin Ekström, ägare till Hjo Bygg och Anläggning, köper kvarteret Yxan 7 med silon på industriområdet av Lantmännen, företrädd av regionchef Mikael Bernström. Foto: Lars-Ola Carlén

Med sina 58 meter är den Hjo stads klart högsta byggnad. Ett landmärke på såväl land som till sjöss för den som tar sikte på sjöstaden. Nu har Lantmännens silo på industriområdet köpts av Hjobon Martin Ekström, som har en hel del idéer för den höga betongbyggnaden och fastigheten där bland annat Granngården är hyresgäst.

Den gamla spannmålssilon i Hjo har stått tom och innehållslös under flera år. För drygt tio år sedan var den ute till försäljning, men Lantmännen fick då inget napp. Istället var meningen att silon i Hjo skulle gå samma öde till mötes som många andra spannmålssilor i bland annat Skövde, Örebro och Kristinehamn – nämligen rivas.

Martin Ekström, ägare till Hjo Bygg och Anläggning, köper kvarteret Yxan 7 med silon på industriområdet av Lantmännen, företrädd av regionchef Mikael Bernström.
Martin Ekström, ägare till Hjo Bygg och Anläggning, köper kvarteret Yxan 7 med silon på industriområdet av Lantmännen, företrädd av regionchef Mikael Bernström. Foto: Lars-Ola Carlén

Martin Ekström, ägare till bland annat Hjo Bygg och Anläggning, ville annorlunda och ser en potential i den höga byggnaden och den nästan 22 700 kvadratmeter stora fastigheten utmed Industrigatan alldeles i kanten av stadskärnan.

– Martin hörde av sig och nu blir det affär, berättar Mikael Bernström, regionchef på Lantmännens Fastigheter AB.

Höjden lockar

Förutom silon med sin 49 meter höga betongrörbyggnad finns en hel del andra lagerbyggnader på fastigheten, samt norskägda Granngårdens butik. På taket sitter även mobilmaster och antenner.

– Alla hyresgäster följer med över i köpet, upplyser Martin Ekström.

Många idéer

Vad han tänker göra med silon och övriga fastigheten är ännu så länge höljt i dunkel.

– Jag har massor av idéer, men det som lockade är höjden, berättar Martin och sneglar mot byggnaden i stålkonstruktion ovanpå själva betongbyggnaden.

Även närheten till stadskärnan och bostadsbebyggelsen gör fastigheten attraktiv.

Slipper rivning

För Lantmännen betyder försäljningen att man slipper det grannlaga och kostsamma arbetet med att riva silon. Att riva gamla och höga betongbyggnader kräver ofta specialmaskiner och särskild rivningsteknik.

– Silorna är välarmerade och kan därför inte sprängas, berättar Mikael Bernström.

Orsaken till att silorna har blivit överflödiga beror på förändringarna inom jordbruket. Bönderna blir allt färre, men gårdarna allt större. Spannmålen används i högre grad till foder för gårdens djurbesättningar och lagras på plats.

Byggdes 1968

Varken Mikael Bernström eller Martin Ekström vill avslöja summan för affären, men båda säger sig vara nöjda med uppgörelsen.

Centralföreningens chef i Hjo Kent Jonsson skådar ut över ett vinterfagert Hjo högst upp från silon i mars 1968.
Centralföreningens chef i Hjo Kent Jonsson skådar ut över ett vinterfagert Hjo högst upp från silon i mars 1968. Foto: HT Arkiv

Silon i Hjo uppfördes 1968 av dåvarande Centralföreningen och förblir nu ett landmärke för såväl sjöfarare som trafikanter på väg till Hjo och ett riktmärke för alla som befinner sig i staden.

I början av 1968 lades grunden till silon. "Någon skönhetsupplevelse blir det inte, för en silo kan ju bara se ut på ett sätt" konstaterades i HT.
I början av 1968 lades grunden till silon. "Någon skönhetsupplevelse blir det inte, för en silo kan ju bara se ut på ett sätt" konstaterades i HT. Foto: HT Arkiv

Artikeltaggar

GranngårdenHjoLantbrukTeknik och vetenskap

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.