Hoppa till huvudinnehållet

P-avgift överklagad igen

Publicerad:
P-avgift infördes i Hjo hamn den 1 juni på bland annat Strömparterren. Beslutet är nu överklagat till Förvaltningsrätten.
P-avgift infördes i Hjo hamn den 1 juni på bland annat Strömparterren. Beslutet är nu överklagat till Förvaltningsrätten. Foto: Lars-Ola

Inte heller kommunfullmäktiges ändrade beslut om parkeringsavgift i hamnen föll alla på läppen. Ändringsbeslutet från majsammanträdet är nu överklagat till Förvaltningsrätten. Återigen åberopas likställighetsprincipen då p-tiden skiljer sig mellan bilburna båtägare med båt i hamnbassängen och de med båt på släp.

Frågan om införandet av parkeringsavgift på ett 80-tal p-rutor i hamnen blir en långdragen historia. Avgiften infördes den 1 juni, men det är långt ifrån säkert att kommunen får behålla pengarna. Beslutet som fattades av kommunfullmäktige så sent som de 20 maj, knappt två veckor innan det skulle införas, har nämligen överklagats till Förvaltningsrätten i Jönköping.

Det är samma Hjobo som överklagade det tidigare beslutet, som fullmäktige klubbade i april och sedan ändrade vid sammanträdet i maj. I det första överklagandet vände den klagande sig mot att båtägare med båtplats som parkerar i hamnen får betala avgift, medan den båtägare som kommer med bil och har båten på släp får stå gratis.

Detta strider mot likställighetsprincipen, enligt den överklagande Hjobon. Denne ifrågasatte också en ledamot angående jäv och hänvisade till kommunallagen.

Ändrade beslutet

Fullmäktige tog till sig av synpunkterna och ändrade sitt beslut i maj så att även båtägare med trailer måste betala på de fyra särskilda platserna i hamnen.

I samma beslut bestämdes att parkeringen skulle tidsbegränsas på samtliga p-platser till fyra timmar. Dock med undantag för de fyra trailerplatserna, där det inte finns någon begränsning, samt laddplatserna där elbilar får stå medan de laddar under tre timmars tid.

Detta fick Hjobon att skicka in en ny överklagan till Förvaltningsrätten.

Platserna för bil med båtsläp är avgiftsbelagda, men inte tidsbegränsade.
Platserna för bil med båtsläp är avgiftsbelagda, men inte tidsbegränsade. Foto: Lars-Ola Carlén

Även denna gång åberopas likställighetsprincipen. Hjobon menar att den som hyr en båtplats i hamnen och parkerar sin bil måste betala p-avgift och får stå maximalt fyra timmar, medan den som har båten på släp får betala en p-avgift på 15 kronor i timman, men får stå obegränsad tid.

Den klagande anser också att betalsystemet för p-avgiften ska vara tillgängligt för besökare både med och utan digitala media.

Hjobon ifrågasätter även denna gång om en KF-ledamot är jävlig.

Måste betala

Kommunen har fått fram till den 17 juni på sig att svara Förvaltningsrätten angående överklagandet. Därefter kan rätten komma att avgöra ärendet, oavsett om kommunen har svarat eller inte.

Trots att ärendet är överklagat kan kommunen fortsätta att ta ut p-avgiften i hamnen. Detta eftersom det inte har begärts inhibition, alltså att frågan ska avgöras i högre instans innan det verkställs.

Artikeltaggar

FörvaltningsrättenFullmäktigeHjoTransport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.