"Du måste inte tycka om den, men måste respektera den"

Publicerad:
Prideflaggan har vajat på Stadshuset. Foto: Lars-Ola Carlén

Insändarsvar till Egon Kornell:

Jag är den lärare som upplyste kommunen om vad jag och mina elevers flagga blivit utsatt för på utställningen, Hjo have a dream.

När någon eller några väljer att välta och sedan spotta på vår prideflagga på en utställning som representerar och hyllar barn och ungdomars drömmar kring framtiden i Hjo, så anser jag att det är en handling som behöver lyftas.

I din insändare utifrån den givna händelsen så tar du, i det här fallet mina, ord ur sitt sammanhang och gör det till något som det inte är. Ordet ”strunthändelse” användes av mig för att belysa hur många säkert hade valt att se på händelsen, för att slippa agera.

Vidare så uttrycker du att skolans läroplan inte tar upp något kring just prideflaggor och att de pga. det inte ska finnas i skolan. Jag har noggrant granskat dina källor. Jag utgår då ifrån att du faktiskt läst den nuvarande läroplanen, Lgr 11. För i skolans läroplan så går det bl.a. att läsa följande:

”Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Alla sådana tendenser ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.”

När du skriver i din insändare att du ifrågasätter vad det är mina elever drömmer om och din underton är negativ, så får jag känslan av att du inte läst vår bok. Det är 26 texter som tar upp olika ämnen och drömmar. Många av texterna faller under prideflaggans budskap så som respekt, medmänsklighet och tolerans.

Vidare tar du upp att prideflaggans närvaro i skolan, kan skapa grubblerier för eleverna och deras könstillhörighet. Först måste jag ju som lärare och medmänniska tacka för den oro som du har för Hjo kommuns elever. Sedan vill jag bara ställa en följdfråga. Menar du att könstillhörighet kan styras av en flagga? Om svaret på frågan från dig är ja, så förstår jag varför du är orolig Egon. Det betyder ju att även du skulle kunna hamna i sådana tankar när du ser flaggan då du går över torget. Jag har dock en lösning på problemet. Titta inte på flaggan. Du måste inte tycka om den, men du måste respektera den!

Din insändare skulle kunna ses som ett exempel på hur man skapar riktig propaganda genom att ta saker ur sitt sammanhang och sedan väver ihop det med farliga budskap för att locka till sig sympatisörer.

Till mina gamla, nuvarande och kommande elever så vill jag skicka med följande. Fortsätt våga vara det ni är, våga uttrycka era åsikter, var modiga, var nyfikna på andra och visa respekt.

Hjo have a dream, and I belive in Hjo!

Mvh

Silva Carlstein

Artikeltaggar

ÅsikterHjo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare