Hoppa till huvudinnehållet

Glänsande lyxbilar besökte stan

Publicerad:
Bilarna stod uppställda på första parkett med det gnistrande vattnet bakom sig.
Bilarna stod uppställda på första parkett med det gnistrande vattnet bakom sig. Foto: Emma Björnell

Med skinande lack och polerad krom rullade Packardbilarna in i Hjo en efter en för att fira 50-årsjubileum. Nog hade alla bilar passerat det åldersstrecket, och vissa med råge.

Nordic Packard Owners Club är namnet på veteranbilsklubben som i helgen checkade in på Bellevue och parkerade sina bilar med sjöutsikt. Klubben har drygt 330 medlemmar och är därmed världens näst största Packardklubb. Som namnet lyder bor de flesta entusiaster i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Dessutom finns en minoritet av medlemmar utspridda över hela världen, i länder som England, Kina och Australien.

Påväg på utflykt! Under vistelsen i Hjo hann klubben bland annat med ett besök på Bisonfarmen i Gate.
Påväg på utflykt! Under vistelsen i Hjo hann klubben bland annat med ett besök på Bisonfarmen i Gate. Foto: Emma Björnell

Dagsutflykter i bygden

Det amerikanska bilmärket Packard lanserades 1902 och varade fram till 1958. Alla bilar är alltså äldre än den nordiska klubben, som i år fyller 50 år. Det är med anledning av detta jubileum som klubben träffats i Hjo för firande. Mötet utgick från hotell Bellevue och pågick mellan torsdag och söndag. På programmet stod bland annat en tur med Lok-Hjo-Motivet, utflykt till Bisonfarmen i Gate samt besök på Tibro Brandmuseum.

– Att vi valde Hjo beror på att det är en central plats. Det ungefär lika långt till alla grannländer, förklarar Lars Löwgren från Falköping.

De amerikanska fordonen väckte nyfikenhet hos förbipasserande personer som stannade upp och tog sig en närmare titt på bilarna.
De amerikanska fordonen väckte nyfikenhet hos förbipasserande personer som stannade upp och tog sig en närmare titt på bilarna. Foto: Emma Björnell

Coronarestriktionerna innebar dessvärre att varken deltagare från Norge eller Finland kunde komma, men däremot fanns några danskar på plats för att fira klubben.

– Vi har åkt E4:an från Köpenhamn och det har gått fint, säger Michael Bohnsen. Hans fordon, från år 1948, rullade de 40 milen till Hjo utan problem.

Michael Bohnsen från Danmark var en av få som korsade landgränsen för att komma till träffen.
Michael Bohnsen från Danmark var en av få som korsade landgränsen för att komma till träffen. Foto: Emma Björnell

Jämförs med Rolls-Royce

Att Packardentusiasterna är stolta över sitt märke råder det ingen tvekan om.

– Fordonen är tekniskt sett helt perfekta. Den dåvarande toppen av teknik användes, vilket märks än i dag när de körs, berättar Bengt Svensson, förare av en före detta polisbil som i dag tillhör Polismuseet. Han jämför Packarden som en amerikansk motsvarighet till Rolls-Royce.

Lyxbilarna är utsmyckade med diverse detaljer, som denna prydnad på huven.
Lyxbilarna är utsmyckade med diverse detaljer, som denna prydnad på huven. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHjoMotorSverige

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.