Hoppa till huvudinnehållet

Polisen kan bötfälla störande bil- och vattenskoterförare

Publicerad:
Att spela hög och störande musik i sin bil kan ge böter på tusen kronor.
Att spela hög och störande musik i sin bil kan ge böter på tusen kronor. Foto: Chris Maluszynski / SvD / TT

Efter flera års klagomål från Hjobor och besökare på störande trafik och musik under kvällar och nätter i centrala Hjo har politikerna försökt hitta på olika lösningar. Nu får polisen ytterligare ett verktyg. Från den 1 juli kan den utfärda böter på tusen kronor till den som spelar hög och störande musik.

Boende och turister har framfört klagomål på störande bilåkning med hög musik och höga bastoner som stör nattsömnen och trivseln i centrala delarna av Hjo, framförallt kring Stora torget, hamnområdet och utmed Bangatan.

Kommunen har försökt med olika lösningar, alltifrån att stänga för nattrafik i stan från klockan 22.00 och bomma igen infarten till hamnen med grindar, till väktare och införande av förbud mot alkoholförtäring i delar av centrum.

Senast i raden av åtgärder är införandet av en ny allmän ordningsföreskrift om förbud mot att spela hög och störande musik. Beslutet upphävdes dock av Länsstyrelsen. Ärendet ligger nu på förvaltningsrättens bord efter att kommunen överklagat.

Även vattenskoter

Nu har dock kommunen fått hjälp från staten, som från den 1 juli ger polisen rätt att utfärda ordningsböter till den som spelar hög och störande musik. Beslutet innefattar även att störande vattenskoterkörning kan bötfällas på plats.

Tidigare har ordningsbot för förargelseväckande beteende enbart kunnat utfärdas mot den som urinerar offentligt, men nu utvidgas alltså möjligheten. Boten för störande hög musik blir 1 000 kronor.

Polisen ska även ha rätt att utfärda ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg, vilket är en bestämmelse i sjölagen. Bestämmelsen gäller alla båtar, men bakgrunden är problemet med störande vattenskoteråkning. Boten för detta blir 1 500 kronor.

Tidigare har polisen bara kunnat utfärda böter till förare som framfört vattenskotern på ett vårdslöst sätt och som kan vara farligt.

Hur väl polisen lyckas i sin jakt på störande fordon med sina nya "hjälpmedel" återstår att se.

"Stackars er!"

Helgen som gick verkar inte ha haft någon inverkan på biltrafiken. Så här beskriver en besökare i ett mejl till redaktionen sin vistelse i Hjo:

"Är gäst i Hjo i natt och kommer inte återvända hit. Två bilar kör runt med galet hög musik. Ser en artikel i Hjo Tidning som är från april och problemet verkar inte löst. Stackars er som bor här!"

Störande och onödig kröning med vattenskoter kan ge böter från den 1 juli.
Störande och onödig kröning med vattenskoter kan ge böter från den 1 juli. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Artikeltaggar

BangatanBrott & blåljusHamnenHjoLänsstyrelsen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.