Hoppa till huvudinnehållet

Historiska vandringar genom trästad med app och Cattus

Publicerad:
Maria Setzer och Lotta Persson går med hjälp av appen trästadsvandringen genom Hjo och får veta mer om stadens historia och kulturarv.
Maria Setzer och Lotta Persson går med hjälp av appen trästadsvandringen genom Hjo och får veta mer om stadens historia och kulturarv. Foto: Lars-Ola Carlén

Känner du din trästad? Nu finns möjligheten att på egen hand eller tillsammans med familjen gå en historisk rundvandring genom Hjo, Eksjö och Nora – de Tre Trästäderna – och få guidning genom en app eller gå genom Hjo tillsammans med katten Cattus, som vet en hel del.

De tre prisbelönta trästäderna Hjo, Eksjö och Nora har en hel del gemensamt. Nu har de även en app tillsammans. Med den kan man dels ta sig mellan de tre träorterna via en biltur och samtidigt få tips om trevliga stopp utmed vägen, dels få en guidad vandring genom respektive trästäder och få lära sig mer om dess historia och kulturarv.

– Appen vänder sig till hela familjen och laddas lätt ned gratis där appar finns i mobilen, berättar kulturstrateg Maria Setzer och besöksnäringsutvecklare Lotta Persson.

Med appen som guide kan man gå en historisk vandring genom trästaden och kan samtidigt vara med och lösa en rebus.

– Man får ledtrådar utmed vägen vid tio olika stopp som sedan leder fram till svaret. För den som har löst rebusen rätt väntar diplom och en belöning på Kulturkvarteret.

Sträckan är ungefär en och en halv kilometer på gatorna i Hjo innerstad och det tar ungefär en och en halv timma att gå vandringen.

– Vandringen sker både i nya och gamla staden inom riksintresset för kulturmiljön.

För barnen och hela familjen finns en särskild guide under rundvandringen – katten Cattus.

– Cattus har lite olika utstyrsel i de tre städerna. I Nora är det en stinskatt, i Eksjö byggnadsvårdskatt och i Hjo är Cattus en badkatt med koppling till kurorten, berättar Maria och Lotta.

Cattus är i Hjo utrustad med badrock, badboll och fiskehov. Det är illustratören Christina Jonsson från Hjo som har gjort illustrationerna och Cattus vet en hel del.

– Han delar med sig av all sin kunskap och sina kloka ord, och ger svar på frågor som "Vad var egentligen en kuranstalt", "vad är det för munkar man pratar om", "hur kom Hjo till" och "vad gjorde man egentligen i tullstugan"?

Med katten Cattus som guide kan hela familjen delta och får bland annat träffa kuranstaltens läkare Dr Baggstedt, som bodde här på Baggstedtsgården.
Med katten Cattus som guide kan hela familjen delta och får bland annat träffa kuranstaltens läkare Dr Baggstedt, som bodde här på Baggstedtsgården. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

EksjöFritid och livsstilHjoNoraTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.