Hoppa till huvudinnehållet

Hjotjejen Emma korsar Atlanten

Publicerad:

Om ungefär en vecka bordar hon flygplanet som ska bli starten på den ett år långa utbytesresan i Amerika. "Det har varit en dröm för mig", säger 16-åriga Emma Nilsson.

Om några dagar byter Emma Nilsson ut Hjos kullerstensgator, Vätterstrand och skog mot bergiga landskap i West Virginia.
Om några dagar byter Emma Nilsson ut Hjos kullerstensgator, Vätterstrand och skog mot bergiga landskap i West Virginia. Foto: Emma Björnell

För en månad sedan gick Hjotjejen Emma Nilsson ur grundskolan, och för hennes klasskompisar väntar gymnasiet till hösten. För Emma däremot får gymnasiet vänta ett år för nu är det High school som gäller. Hon har nämligen blivit antagen till ett år som utbytesstudent genom organisationen EF Education First.

– Det känns jättebra! Jag är en av fem utbytesstudenter från Skaraborg, berättar Emma.

Varför sökte du dig till Nordamerika?

– Jag har haft ett intresse för USA sedan jag var liten, men jag vet inte varför. För ungefär två år sedan fick jag för mig att jag ville åka dit, förklarar Emma. Vidare beskriver hon att hon ser resan som en stor möjlighet.

– Det ska bli kul att göra något som inte alla andra gör. Under året kommer jag få helt andra erfarenheter och minnen för livet.

Klassiska skolbussar

Värdfamiljen Emma ska bo hos lever på landsbygden i West Virginia. Två av de fyra barnen bor hemma och mamman jobbar för organisationen EF.

– De har både kor och hundar, berättar Emma.

Till skolan får Emma åka de typiska gula skolbussarna och väl framme i skolan ser schemat likadant ut varje dag.

Hur kommer det gå att träffa nya vänner?

– Jag tror det kommer gå bra! Jag är social och försöker pusha mig själv att våga ta kontakt med människor. Det känns exalterande även om jag är nervös och ensam i början.

"Det känns exalterande" tycker sextonåriga Emma om sin utbytesresa. "Värdfamiljen verkar jättebra. De har tagit emot studenter förut men ingen från Sverige, så det blir nytt för dem också", säger Emma.
"Det känns exalterande" tycker sextonåriga Emma om sin utbytesresa. "Värdfamiljen verkar jättebra. De har tagit emot studenter förut men ingen från Sverige, så det blir nytt för dem också", säger Emma. Foto: Emma Björnell

Behövde åka till Polen

Emma förklarar att hon började med sin ansökning tidigt, redan under hösten 2019. Anmälan följdes av en intervju på engelska, en digital applikation för att matchas med rätt värdfamilj samt nödvändiga vaccinationer. Samtidigt kan ingen påstå att pandemin gjort förberedelserna smidigare.

– När jag och de andra studenterna skulle ansöka om visum fick vi reda på att ambassaden i Stockholm inte tog emot utbytesstudenter nu. Inte heller grannländerna kunde hjälpa till. Så i maj åkte vi till Polen, med buss och färja, för att få visum.

Sportupplevelser

Något som Hjotjejen ser fram emot i Amerika är idrottskulturen. I stället för handboll i HK Guldkroken väntar nu andra aktiviteter.

– Jag vill till exempel prova volleyboll och fotboll, säger Emma förväntansfullt och tillägger att hon även vill titta på matcher;

– Tänk att få heja fram sitt fotbollslag i football games på kvällarna. Det ska bli kul!

Kulturen överlag, inte bara inom sport, vill Emma gärna komma närmare.

– Att fira högtider på amerikanskt vis ska bli spännande. Bland annat halloween, då firandet är mer maxat än här.

Kommer du visa din värdfamilj några svenska traditioner?

– Ja, jag skickade bilder på vårt midsommarfirande, och jag ska fira lucia med dem. Dessutom vill jag laga svensk mat att bjuda dem på.

Betalar resan själv

Emma förklarar att ett utbytesår kostar mellan 140 tusen till 170 tusen kronor.

– Jag betalar resan själv genom framför allt sommarjobb, säger hon.

Men snart blir det slut på arbete och i stället dags att packa resväskan.

– Jag har börjat packa, bland annat en present med Hjo-grejer till min värdfamilj. Den tog upp nästan halva resväskan, konstaterar Emma och skrattar.

Hur känns det att lämna vänner och familj?

– Det är såklart tråkigt och jag kommer sakna alla jättemycket. Men vi kan ju ändå hålla kontakten, säger Emma och belyser att hon står väldigt nära sin mamma.

– Jag tror att det är nyttigt att testa om jag klarar av att vara borta från henne.

Och vad tror du att dina nära och kära kommer sakna när du reser iväg?

– Mitt tjôt, för jag kan verkligen prata! avslutar Emma, som snart får byta svenskan mot engelska i sina konversationer.

Artikeltaggar

HK GuldkrokenResorSkaraborgSkola och utbildningUSA

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.