Hoppa till huvudinnehållet

Stort engagemang för Hjo Mot Cancer

Publicerad:
Miranda Smedberg
miranda.smedberg@hjotidning.se
Ungefär 100 hjärtan sattes upp längs med Hjoåns Dalgång.
Ungefär 100 hjärtan sattes upp längs med Hjoåns Dalgång. Foto: Miranda Smedberg

För tredje året i rad arrangerades i helgen Hjo Mot Cancer, motionsrundan med hjärtan längs dalgången, och en del av engagemanget kring Rock Mot Cancer. Unga som gamla deltog i rundan och bidrog till insamlingen till Barncancerfonden Västra.

– Nu känns det som att det blivit en tradition, säger initiativtagaren Malin Ahlner lyckligt.

Det började med att Malins sons klasskamrat fick en allvarlig leukemi och blev dålig fort.

– Jag kände den där hopplösheten. När man är barn ska man leka och ha kul! Det är i många familjer detta händer och jag fick en känsla av att jag vill göra något, säger hon.

Initiativtagaren Malin Ahlner startade arrangemanget för tre år sedan.
Initiativtagaren Malin Ahlner startade arrangemanget för tre år sedan. Foto: Miranda Smedberg

Med tre dagar kvar till festivalen Rock Mot Cancer började Malin planera för sin idé, att i tillägg till musikfestivalens tjo och tjim erbjuda en lugn och stämningsfull start på dagen. En promenad eller springtur längs Hjoåns Dalgång på morgonen innan festivalen startar. Snart tillkom idén att sätta upp hjärtan längs med rundan, med namn på personer som drabbats av sjukdomen, för att stötta, hylla och hedra dem. På tre dagar växte det första arrangemanget fram, och med hjälp av startavgifter, hjärtan och donationer samlades 17200 kronor in.

– Det var väldigt spontant och lyckat. Med så lite planering men så mycket hjärta av människor som bara direkt hakade på, säger Malin.

Passar alla

Trots pandemin har arrangemanget kunnat genomföras med lite enkla justeringar och är nu inne på sitt tredje år. Något som är roligt med aktiviteten tycker Malin är att det passar alla. Unga som gamla, promenerande, lufsande eller springande. Vill man ha plattare underlag eller går med barnvagn kan man välja att gå en bit av sträckan på banvallen. Och barnen tycker det är roligt att leta hjärtan.

Vid startplatsen utanför Park bjöds det på kaffe och kaka från sponsorer. Här fanns också armband att köpa av Maria Liabäck som hon tillverkat sedan starten av Rock Mot Cancer, och som fått väldigt fin respons.

– Det är nog närmare 300 armband totalt som jag har gjort och som säljs för 100 kronor styck. Eftersom vi får pärlorna sponsrade går pengarna oavkortat till Barncancerfonden, berättar Maria.

Många var de som slöt upp och promenerade längs de närmare 100 hjärtana längs dalgången även i år. Flera kom tillbaka för tredje året i rad berättar Malin.

I slutet av lördagen var insamlingen uppe i cirka 13 500 kronor. Årets totala insamling till Rock Mot Cancer är hittills uppe i 176 842, men tickar fortfarande på.

Maria Liabäcks armband har genererat stora bidrag till insamlingen varje år.
Maria Liabäcks armband har genererat stora bidrag till insamlingen varje år. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

BarncancerfondenHjoMotion och hälsaVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.