Hoppa till huvudinnehållet

Historia möter nutid i ny vandring

Publicerad:
Skaparna Sara Taijonlathi, Victoria Korth, Gunnel Carlsson och Ann-Charlotte Persson ser fram emot den nya upplevelsevandringen som har premiär i juli. Guidernas kläder går i sekelskiftesanda och Gunnel representerar tidsresenären Moster.
Skaparna Sara Taijonlathi, Victoria Korth, Gunnel Carlsson och Ann-Charlotte Persson ser fram emot den nya upplevelsevandringen som har premiär i juli. Guidernas kläder går i sekelskiftesanda och Gunnel representerar tidsresenären Moster. Foto: Emma Björnell

Att turismen är viktig för Hjo är vi väl medvetna om, men att det varit så i över hundra år är kanske inget vi tänker på lika ofta. Snart kan det dock bli ändring på det genom den nya upplevelsevandringen som Visit Hjo arrangerar i sommar.

Vid två tillfällen i sommar finns det möjlighet att gå en ny stadsvandring i Stadsparken. Gruppen på maximalt tjugo personer leds kring parkvillorna av guiderna Gunnel Carlsson och Victoria Korth. I tidsenliga kläder kommer Gunnel att vara karaktären Moster som besöker kurorten under senare delen av 1800-talet. Victorias perspektiv är däremot mer nutida, så deltagarna får uppleva en tidsskildring.

– Sekelskiftet är en viktig epok för Hjo. Under femtio år kom besökare från hela Sverige, vilket har präglat staden, berättar Gunnel Carlsson.

"Kul att prova"

Under vintern har arrangörerna jobbat med manus och att söka upp en begränsade informationen som finns om vattenkuranstaltens tid. Främst har de använt sig av turistbroschyrer från perioden, böcker och utställningen Särdeles sundt och friskt på Kulturkvarteret.

– Det är kul att prova nya sätt att ha stadsvandringar på, tycker Ann-Charlotte Persson, besöksnäringsutvecklare.

Lockas av människor

Speciellt för upplevelsevandringen är att gruppen får följa Moster på hennes besök i Hjo då hon bland annat söker efter en man till sin systerdotter samt berättar om vad som sker på kurorten.

– Vi ville lyfta fram en människa. De blir ofta bortglömda när vi pratar om byggnaderna, säger Victoria Korth.

Tanken är att turen ska rikta sig till vuxna Hjobor och turister.

– Människor lockas av människor. Därför är det så roligt att få visa hur gästerna här hade det under sina besök, menar Gunnel Carlsson.

Flera dagar per vecka i sommar kommer även andra stadsvandringar äga rum, exempelvis en om trästaden samt ett koncept med fika.

Victoria Korth och Gunnel Carlsson ser fram emot att få guida grupper genom stadsparkens miljöer och historia.
Victoria Korth och Gunnel Carlsson ser fram emot att få guida grupper genom stadsparkens miljöer och historia. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

HjoStadsparkenTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.